Сарадња две највеће локалне скупштине у Србији

Голубица, ЧЕТВРТАК, 08. НОВ 2018, ИЗВОР: Голубица

Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, заједно са секретаром Скупштине града Марком Радином, примио је данас у градском парламенту председника Скупштине Града Београда Николу Никодијевића са сарадницима и са њим разговарао о сарадњи скупштина два највећа града у Србији.

Како је истакнуто на састанку, две највеће локалне самоуправе у Србији треба да размењују искуства.

– Београд јесте највећи град, али расте и Нови Сад и ми ћемо се сигурно у будућности срести са проблемима какве има и Београд. Зато је ово прилика да разменимо искуства, да знамо шта нас очекује, како би на максималан начин испунили очекивања грађана. То су пре свега добро информисање и убрзани одговори на њихове захтеве – поручио је председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић.
Он је додао да је данашњи састанак прилика да се колегама из Београда покаже како је спроведена дигитализација у Скупштини Града Новог Сада и до каквих је уштеда то довело.

– Уштеду најбоље показује податак да смо тако сачували пет и по милиона динара само у првој години рада. То је истовремено доказ да све оно што ради Влада Републике Србије по питању дигитализације, и за шта се залаже председник државе Александар Вучић, да дигитализација са собом доноси како уштеду тако и лакшу комуникацију грађана са локалном самоуправом – казао је Јелушић.
Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић је истакао да овај сусрет представља прве, пионирске кораке сарадње између градских скупштина Београда и Новог Сада.

– Близу смо једни другима, имамо сличну проблематику, највеће смо локалне самоуправе и треба да размењујемо искуства, видимо шта ко и како ради и помогнемо једни другима. Често размењујемо и искуства са колегама из иностранства, а можда се решење проблема налази управо у нашем дворишту. Зато смо решили да покренемо нову праксу сарадње, наравно уз укључење и других локалних самоуправа и заједнички покушамо да нађемо одговоре на нека питања која су заједничка. Скупштине сваке локалне самоуправе су мотор и покретач развоја јер све почиње доношењем скупштинских одлука. Ми се у Београду заиста трудимо да наша скупштина не буде кочничар развоја већ да прати темпо Владе и председника Републике Србије и држи корак са модерним тенденцијама – казао је Никодијевић.
Он је одао признање Новом Саду који је по питању дигитализације, електронске управе и е-управе напредовао више од Београда.
– Желим да видим каква су искуства Новог Сада како бисмо и ми у Београду применили слична искуства и решења. Оно што је дужност и једне и друге скупштине је да наш рад буде јаван, транспарентан и да грађани буду добро информисани о одлукама које их се директно тичу како би се што више укључивали у процес доношења одлука. Морамо наћи начин да грађани у том процесу учествују што више, буду консултовани и доносе одлуке које су у њиховом интересу – истакао је Никодијевић.

Повезане објаве