Састанак Вучића и Сија, потписана два споразума

Голубица Извор: РТС/ТАНЈУГ/ПЕКИНГ/ УТОРАК, 18. СЕП 2018, 10:30 -> 19:42 Фото: ТАНЈУГ

Председник Србије Александар Вучић састао се у Дому народа у Пекингу са кинеским колегом Си Ђинпингом. Србија убире многе плодове пројекта који је покренуо председник Си „Један појас – један пут“, рекао је Вучић на састанку. Потписана два споразума из области инфраструктуре.

Након руковања двојице председника уследио је састанак две делегације. Као домаћин, Си је пожелео добродошлицу Вучићу и рекао да сматра да је он добар пријатељ и партнер Кине и да се искрено залаже за развијање односа, што, како је рекао, веома цени.

Подсетио је да је Вучић 8. маја учествовао на Првом форуму „Један појас, један пут“ у Кини када су, како каже, детаљно разменили мишљења о сарадњи Србије и Кине у том оквиру.

„Са задовољством примећујем, годину дана касније, да се Споразуми који смо тада потписали остварују један по један. То ме много радује“, напоменуо је Си.

У свету се, истакао је, дешавају дубоке и сложене промене.

„У тим променама међународна сарадња је све значајнија и стратешка сарадња Србије и Кине је такође веома важна. Спреман сам да и даље одржавам стратешку комуникацију у размени мишљена са Вама, председниче, да заједно унапређујемо наше односе“, истакао је Си.

Вучић је рекао да је почаствован, да две земље гаје пријатељске и блиске односе и да се труди да се тако настави, као и да Сија сматра пријатељем.

Истакао је да се одвија низ важних економских пројеката између две земље и да је нешто научио од Сија на састанцима – да од те иницијативе корист нема само Кина, већ све земље на том путу.

Србија убире многе плодове пројекта који је покренуо председник Си „Један појас – један пут“, рекао је Вучић.

Након састанка са Сијем, Вучић се обратио новинарима, којима је рекао да ће председник Кине поново доћи у Србију.

Председник Кине је на крају радног дана приредио вечеру за председника Вучића као и за председнике Естоније, Летоније и Самое.

Председник Србије борави у вишедневној посети Кини. Сутра ће присуствовати отварању 12. годишњег састанка под називом „Нови победници“, а у организацији Светског економског форума, познатијем као „летњи Давос“.

Вучић ће у Тјенђину, где се Форум одржава, такође имати састанак са кинеским премијером Ли Кећангом. Биће то четврти пут да се састају председник Србије и премијер Кине.

Вучић ће у Тјенђину, такође, разговарати са гувернером провинције Хебеј Су Ђином и представницима компаније „Хбис“.

До сада је потписано неколико вредних споразума, међу којима су они о инвестицијама у град Зрењанин и споразум са компанијом „Циђин“, која би у РТБ „Бор“ требало да уложи готово милијарду и по долара.

Потписана два споразума, присутни Си и Вучић

У присуству председника Кине и Србије, потписана су два споразума из области инфраструктуре који се спроводе у Србији.

Реч је о оквирном споразуму између Владе Србије и Кине о обезбеђењу Србији концесионог зајма за потребе спровођења пројекта изградње обилазнице око Београда, као и уговору о државном концесионом зајму за пројекат изградње обилазнице око Београда на ауто-путу Е-70/75, деоница мост преко Саве код Остружнице – Бубањ поток.

 

Повезане објаве