СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ОМЛАДИНСКА ПРЕСТОНИЦА ЕВРОПЕ 2019

Голубица, СУБОТА 26.01.2019.

Свечаности у Синагоги присуствовали су и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председница парламента Маја Гојковић, министри Вања Удовичић, Зоран Дјорђевић и Младен Шарчевић, шеф делеације ЕУ у Србији Сем Фабрици и представници Дипломатског кора.

– Нисам ничим заслужио такву част да говорим вечерас овде пред вама, осим што нисам сметао, као и други који се баве овим послом. Гледаћемо да више помогнемо. Научио сам вечерас више него што сам мислио да могу да научим. Имаће Нови Сад више него икада уређене фасаде, уложићемо новац у нове путеве, довешћемо још фабрика…вечерас сам видео нову енергију и нову наду коју ова деца  и ови млади доносе. Када то видите за будућност не бринете. Толико сте испред нас да сам сигуран да ће и Србија коју градите бити много испред ове данашње коју остављамо вама – рекао је Вучић.

– Ви сте ти којима се Србија оставља, који настављају и који ће да предводе. Добили сте прилику да начите у право време оно што је најважније. Ништа, па ни политика не може да лежи на речима и паролама, већ на пројетима, плановима и раду и решености да одговорите на изазове. Кључна реч је изазов, не проблем – истакао је Вучић и додао је најгоре што може да се деси нови изазов.

– Први ваш изазов је био да Нови Сад постане Омладинска престоница Европе, и то сте успешно решили. Наставите истим темпом јер ако постоје изазови они постоје у Србији и региону. Чека вас Србија пожурите – рекао је он.

– Ништа нам није поклоњено када се одлучивало о томе ко ће понети титулу Омладинске престонице Европе. Титула је доказ да се труд и марљив рад исплате. Улагање у младе и креативне људе и пружање шансе да они граде боље друштво је оно по чему смо посебни. Ово није само важан национални програм, већ политика живота, јер овде одрастају феноменални млади људи који се боре за своје шансе и да их искористе за опште добро. Ми смо ту да их подржимо побољшањем услова живота за младе у целој земљи. Прејкат ОПЕНС 2019 је наш систем за будућност, јер младост и образовање су наше највеће шансе за равој и нећемо их пропустити. Показаћемо целој Европи како изгледа друштво у којем млади нису само статисти. Побеђујемо због вредности које свакодневно живимо, снага је у заједништву и синергији – нагласио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и посебно се захвалио председнику Вучићу што је препознао вредност и подржао пројекат на самом почетку.

Координатор пројекта „Омладинска престоница Европе Нови Сад 2019 – ОПЕНС“ Вукашин Гроздановић је раније у изјави Тањугу нагласио да је титула „Омладинска престоница Европе“ велика шанса за Нови Сад, Новосађане, за омладинске организације, за младе да покажу све што знају везано за омладинску политику, активности, програме које спроводе, али и да се постави темељ за будућност.

– Ми ћемо ове године спровести заједно са својим партнерима преко 200 активности и планирамо да укључимо преко 500.000 младих из целе Европе. Активности ће бити у Новом Саду, на територији Србије, Европе, а некоклико програма имаћемо и у САД и у Азији. Имаћемо прилику да промовишемо Нови Сад, а све зарад тога да би поставили темељ одрживе омладинске политике, која ће успоставити континуиране програме који ће оговорити на потребе младих – рекао је Гроздановић.

Свечаност ће се наставити бесплатним концертом у Спенсу за 10. 000 младих где ће наступити светске, регионалне и домаће музичке звезде међу којим су Џекс Џоунс, Офенбах, Махмут Орхан и Ван Гог.

Ову престужну титулу прошле године понео је португалски град Кашкајиш. Новосадска синагога једна је од четири синагоге које данас постоје у Србији. Налази се у Јеврејској улици у центру града. Саграђена је 1909. године на месту претходне, подигнуте 1826. године.

 

 

 

Извир/ФОТО: Голубица

Повезане објаве