Свечано откривен споменик краљу Петру Првом у Бачкој Паланци

Голубица, НЕДЕЉА 30.12.2018, Извор: Голубица

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник општине Бачка Паланка Бранислав Шушница открили су споменик Краљу Петру I, који је подигнут поводом обележавања стогодишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији.

– Краљ Петар Први је увек био први када је било тешко и прошао је са српским народом албанску голготу. Милион и 200 хиљада Срба је погинуло у Првом светском рату, и наша деца треба да знају о подвизима славне страдалничке и ослободилачке српске војске. Овај споменик симболизује много више од споменика једном владару. Нека нам буде светионик и знак куда и како даље да се крећемо, и подсетник да треба да будемо поносни на нашу славну и часну историју, на наше солунске доборвољце и на мудрост наших предака који су донели одлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији – нагласио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Иницијативу за подизање споменика поднели су проф. др Светозар Бошков и др Предраг Вајагић, а у складу са одлуком Комисије за неговање историјских традиција на територији општине Бачка Паланка. Споменик Краљу Петру I висине је око 4,5 метара и постављен је испред зграде општине Бачка Паланка.

Повезане објаве