Тензије између Москве и Кијева, Русија шаље још један С-400 на Крим

Голубица, СРЕДА, 28. НОВ 2018, ИЗВОР: РТС, ТАНЈУГ, ТАС

Настављају се напетости између Русије и Украјине због инцидента у Керчком пролазу. Две стране размењују оптужбе, а у пограничним областима Украјине је данас ступило на снагу ратно стање у трајању од 30 дана. Русија најављује нове ракетне системе на Криму, а западни медији спекулишу да би председник Доналд Трамп могао да откаже планирани састанак са Владимиром Путином на самиту Г-20.

20.35 – Украјинско министарство спољних послова упутило је протестну ноту Москви због, како наводе, незаконитих акција против морнара украјинске морнарице.

19.30  Комесар ЕУ Јоханес Хан поручио да Русија одмах мора да ослободи украјинску посаду и обезбеди медицинску помоћ повређеном морнару. На Твитерналогу Хан је написао да Керчки пролаз мора да се отвори и омогући слободна пловидба.

15.50 – Претње бомбом, које је данас примило 15 тржних центара широм Москве, упућене су са телефонског броја регистрованог у Украјини, јавила је агенција Тас, позивајући се на неименоване полицијске изворе.

13.34 – Руски председник Владимир Путин оптужио је украјинског председника Петра Порошенка да је „оркестрирао поморским провокацијама“ у Црном мору како би повећао своју популарност уочи председничких избора који треба да се одрже следеће године.

13.00 – Неидентификовани нападачи запалили две руске банке у украјинском граду Лавову, јавља агенција Тас.

10.55 – Руски војни миноловац „Вицеадмирал Захарин“ упућен ка Азовском мору.

10.00 – Москва најавила да ће, уз постојећа три, на Крим послати још један ПВО систем С-400.

Званичник руског Министарства одбране пуковник Вадим Астафјев рекао је да ће Русија појачати одбрану на Криму распоређивањем више противавионских ракетних система.

Астафјев је рекао да ће Русија на Криму, на већ постојећа три, додати још један С-400 систем, преноси АП.

У међувремену, руски војни брод миноловац „Вицеадмирал Захарин“ креће се од Црног ка Азовском мору, пише Ројтерс.

Азовско море, које користе и Русија и Украјина, тренутно је у епицентру високих тензија насталих након што је Москва одузела три војна украјинска брода и заробила посаду.

Украјина тврди да су се бродови понашали у складу са међународним правилима, а Русија наводи да Украјина није тражила дозволу за пролаз кроз Керчки мореуз.

Због тога је у пограничним областима те земље од јутрос на снагу ступило ратно стање у трајању од 30 дана.

Украјински председник Петро Порошенко рекао је у интервјуу за агенцију Ројтерс да је тражио телефонски разговор са руским колегом Владимиром Путином, али да није било одговора руске стране па је немачку канцеларку Ангелу Меркел замолио да ургира код руског председника да та земља одмах ослободи заробљене украјинске морнаре и бродове.

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је за Вашингтон пост да би могао отказати састанак са руским председником Владимиром Путином на самиту Г-20 у Аргентини, због поморског сукоба Русије и Украјине. Ипак, Путин је рекао да се нада састанку са америчким колегом и разговорима о трговинским баријерама.

Путин се обратио и на економском форуму у Москви, где је оптужио Порошенка да је „оркестрирао поморским провокацијама“ у Црном мору током викенда, како би повећао своју популарност уочи председничких избора који треба да се одрже у марту следеће године.

Рекао је да је Запад спреман да опрости мане украјинских политичара због тога што „пропагирају антируске наративе“, преноси Ројтерс.

Истовремено, специјални амерички представник за Украјину Керт Волкер рекао је да САД желе да њихови европски савезници размотре увођење додатних санкција против Русије.

Тензије су се пренеле и на улице неких украјинских градова. У Лавову су непознати починиоци запали две експозитуре руске „Алфа банке“.

Повезане објаве