ТРАМПОВ САВЕТНИК ЏОН БОЛТОН О ДИЈАЛОГУ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ

Аутор: Н. Б. – Д. С. Извор: ПОЛИТИКА

Фото: Reuters/Joshua Roberts

Саветник председника САД за националну безбедност каже да не мисли да ће неко „у Европи то спречавати, уколико две стране у спору постигну узајамно задовољавајуће решење”

САД се неће укључивати у расправу око идеје о размени територија између Србије и Косова, али не искључују могућност корекције граница, изјавио је саветник председника САД Доналда Трампа за националну безбедност Џон Болтон у Кијеву, приликом сусрета са украјинским председником Петром Порошенком. „Постоје нови знаци да обе владе веома тихо можда желе да о томе преговарају. Америчка политика је да ако две стране могу да се о томе међусобно договоре и постигну споразум, ми не искључујемо територијалне корекције. Заиста није на нама да то кажемо”, рекао је Болтон одговарајући на питање Радија Слободна Европа, преноси Бета.

Болтон је казао да се Вашингтон неће у то мешати, али и да не мисли да ће неко „у Европи то спречавати ако две стране у спору постигну узајамно задовољавајуће решење”. Навео је да су САД спремне да помогну, али неће наметати решење спора између Србије и Косова, за који је казао да је најважнији на Балкану.

„Од распада Југославије постоји много дуготрајних тензија и ризика. Али је недавно остварен и напредак”, рекао је Болтон, наводећи договор Скопља и Атине око имена Македоније.

 

Повезане објаве