Ураган „Флоренс“ донео јак ветар и поплаве, више од милион људи евакуисано

ПЕТАК, 14. СЕП 2018, 08:17 -> 11:43 Голубица    ИЗВОР: РТС, ТАНЈУГ

На источну обалу САД, за неколико сати, свом снагом обрушиће се ураган „Флоренс“. Јак ветар већ је донео падавине и поплаве, а без струје је остало више од 180.000 домаћинстава у Северној и Јужној Каролини. Та бројка би до краја дана могла да порасте на милион.

Пред налетом урагана који само што није пуном снагом ударио у приобаље Северне и Јужне Каролине и Вирџиније, евакуисано је више од милион људи.

Брзина ветра тренутно износи 155 километара на сат, а када олуја погоди копно могла би да достигне 250 километара на час. Само у Северној Каролини отворено је око 130 склоништа.

„Ураган ‘Флоренс’ непозван је, али само што није стигао“, рекао је гувернер Северне Каролине Рој Купер на конференцији за новинаре.

„Ветар и таласи узроковали су поплаве обалских градова у приобаљу. Око сто хиљада људи у Северној Каролини је остало без струје и тај број расте. А најгоре од урагана тек долази“, истакао је Купер и саветовао становницима да буду опрезни.

Олуја би могла да угрози чак десет милиона људи. Ванредно стање проглашено је и Мериленду, Вашингтону и Џорџији.

Амерички званичници уверени су да је шест нуклеарних електрана које се налазе на путањи урагана „Флоренс“ – безбедно. Ипак, неки стручњаци упозоравају да би поплаве и обилне кише могле да угрозе њихове зашитне системе.

Ураган „Флоренс“, чији пречник тренутно износи 400 километара, погодиће подручја на којима живи око 11 милиона Американаца.

Највећу опасност, како наводи АП, представљају плимски таласи, односно надолазак мора, који су узрок смрти око 49 одсто жртава урагана у САД.

За сада је отказано око 1.200 авионских летова и приватни метеоролози процењују економску штету у распону од десет до 60 милијарди долара.

У Северној и Јужној Каролини тренутно се налазе хитне службе из Калифорније, Флориде и подручја Нова Енглеске, спремне да уђу у погођена подручја када услови то дозволе.

На располагању су им чамци на надувавање, возила за све терене и слично. Национална гарда Вирџиније спремила је 1.200 својих припадника за спасилачке акције.

Зоолошки врт у Северној Каролини предузео је мере предострожности како би заштитио око 1.600 животиња које у њему живе. Слонови, жирафе, шимпанзе и стотине других животиња премештене су у затворене просторије због безбедности.

Званичници у Јужној и Северној Каролини затварају луке пред налетом урагана „Флоренс“ који се приближава њиховим обалама.

У Северној Каролини су за комерцијални саобраћај затворене луке Вилмингтон и Морхед, док је у Јужној Каролини затворена лука у Чарлстону за превоз контејнера, преноси АП.

У међувремену, председник САД Доналд Трамп поновио је да је заштита живота највиши приоритет и позвао оне који живе на путу урагана да се евакуишу.

Додао је да би Флоренс могао бити „један од најјачих урагана који су икада погодили Источну обалу“.

 

 

Повезане објаве