Фестивал савремене уметности Дунавски дијалози 2018.

Уторак, 28. август 2018, 17:08h извор: Новосадска ТВ

У Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића ћe се у среду, 29. августа у 20 часова одржати отварање изложби у оквиру овогодишњег Фестивала савремене уметности Дунавски дијалози.

У изложбеном простору Поклон збирке Рајка Мамузића биће приказане самостална изложба слика и објеката Герлинде Тума (Аустрија) и изложба пројеката Татјане Фјодорове (Молдавија), затим поставка Уметнички дијалог: Темишвар – Нови Сад, као иИзложба скулптура уметника из подунавских земаља (Међународни симпозијум Terra, Кикинда).

Раније тог дана, у 11 часова ће у простору Поклон збирке Рајка Мамузића бити одржан округли сто Темишвар – Нови Сад: актуелна уметничка сцена и перспективе сарадње на путу ка Европској престоници културе 2021.

Манифестација Дунавски дијалози се сваке године одржава у неколико истакнутих музејских, галеријских и културних институција у Новом Саду. Њен циљ је да створи јединствену симбиозу између ликовне уметности с једне стране, и историје и митова које река Дунав доноси с друге, покушавајући да превазиђе стварне и идеолошке удаљености спајањем различитих култура. Пројекат је прокренут 2012. године као пилот пројекат у сарадњи са Галеријом Ерлин из Будимпеште. На досадашњим изложбама међународног фестивала савремене уметности учествовало је преко 350 уметника, кустоса и теоретичара уметности. Кроз преглед актуелних збивања у уметности подунавског макро региона (Немачка, Аустрија, Словачка, Мађарска, Хрватска, Србија, Румунија, Бугарска, Молдавија, Украјина, Словенија, Црна Гора, Чешка, Босна и Херцеговина) манифестација отвара многа питања на тему односа уметности и друштва. Тема овогодишњег фестивала је Употреба човека.

Изложбе у оквиру фестивала Дунавски дијалози ће у Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића бити отворене до 16. септембра 2018. године.

Повезане објаве