Фондација „Нови Сад 2021“ позива уметнике и културне раднике на програм размене са Јапаном

Голубица, УТОРАК 26.02.2019.

У циљу подстицања мобилности припадника новосадске културне сцене и успостављања сарадње са јапанским културним организацијама и уметницима, Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и организација „ЕУ–Јапан Фест“, позивају све заинтересоване уметнике и културне раднике да се пријаве на конкурс програма размене „Кизуна“ ради планирања заједничких културних и уметничких програма.

Подсећамо да је јавни позив за програм „Кизуна“ континуирано отворен, а на свака три месеца приспеле пријаве се анализирају и најбољи пројекти шаљу на потврду организацији „ЕУ-Јапан Фест“ која одабира кандидате чији ће пројекти бити реализовани.
Укупан износ финансијског гранта за реализацију студијског путовања за апликанте износи 100.000 јена (приближно 800 евра).

До сада, у оквиру програма размене „Кизуна“, Јапан је посетило седморо припадника новосадске културне сцене.
Један пример размене је и посета четворо представника новосадског Тендорју аикидо клуба – Сеиункан  који су прошле јесени боравили три недеље у Јапану. Милан Величковић из тог клуба каже да је циљ посете био упознавање са јапанским аикидо мајсторима, уметницима и извођачима који би желели да посете Нови Сад и самостално или заједнички учествују у неком од наших пројеката, као и представљање идеје за оснивање Јапанског центра у Новом Саду.
„Током три недеље боравка имали смо прилику да упознамо људе и вежбамо аикидо у јапанском Министарству одбране, Нитаи универзитету и чувеном Тендокан дођоу. Како је аикидо једина јапанска традиционална вештина у којој не постоји такмичење једног против другог, већ се вежба на семинарима, наш план је да 2021. године организујемо европски Тендорју аикидо семинар у Новом Саду. То ће бити изванредна прилика да се у Новом Саду сусретну љубитељи аикидоа из Европе, Јапана и других земаља“, нагласио је Величковић.
Фондација „Нови Сад 2021“ ће свим пријављеним кандидатима пружити помоћ кроз рад на развоју пријављених пројеката, као и приликом састављања апликација.

 

 

 

Извор: Голубица

Повезане објаве