Циклус: „Павиљон музике“

Голубица, СРЕДА 03.04.2019.

У среду 03.04.2019. године, у свечаној сали Градске куће биће одржан концерт Албине Смајловић, сопран и Дуње Јанковић, (клавир) са почетком у 20 часова. Улаз је слободан.

П Р О Г Р А М:  П.И.Чајковски (Ночи безумные), П.И.Чајковски (Забыть так скоро), П.И.Чајковски (Отчего?),  Ф. Шуберт (Gretchen am Spinnrade), Р. Шуман (Widmung), С. Христић (Елегија), М. Пребанда (Романса), Д.Големовић (Оро се вије), А. Каталани (Ebben! Ne andro lontana (арија Вали из опере „Вали“), Ђ.Пучини (Un bel di vedremo (арија Ћо Ћо Сан из опере „Мадам Батерфлај“), Ђ.Верди (Pace mio dio (арија Леоноре из опере “Моћ судбине“), Ф. Лехар (Meine Lippen, sie küssen so heiß (арија Ђудите из оперете „Ђудита“).

АЛБИНА СМАЈЛОВИЋ (сопран) рођена је 4. новембра 1982. године у Градишки, где је завршила гимназију. Дипломирала на Одсеку за српски језик и књижевност на Филолошком факултету у Бањој Луци. Године 2009. уписује Академију уметности Бањалука, Одсек за соло певање, у класи професорке Снежане Савичић Секулић. Од 2011. године је у класи проф. Дуње Симић. У  јуну 2013. одржала је дипломски  концерт у Банском двору. Сарађивала је с пијанистима: Matthias Veit (Немачка), Morgane Fauchois Prado (Француска) и Миливоје Вељић (Србија), те диригентима: Даринка Матић Маровић, Весна Шоуц, Бранка Радошевић Митровић, Ванеса Кременовић, Микица Јевтић, Огњен Бомоштар, Вања Топић и Немања Савић. Вокалну технику, поред мастеркласова, усавршавала је с тенором Драгославом Илићем, а тренутно се усавршава код тенора Стојана С. Ганчева. Године 2016. у априлу, похађала је мајсторски курс код реномиране америчке мецосопранисткиње Џенифер Лармур у организацији београдске Оперосе, а исте те године такође код гђе Лармур, у Луксембургу.

Године 2005, као ванредан ђак уписује СМШ „Владо Милошевић“ у Бањој Луци, Одсек за соло певање, у класи професорке Анђелке Јокић. Већ у првој години учествује на Републичком такмичењу где осваја прву награду у ИВ категорији. Исте године на такмичењу соло певача „Лазар Јовановић“ у Београду, у категорији камерних дуета са Славеном Абазовићем, баритоном, осваја прву награду. Још као ученик средње школе учествовала је у студентској продукцији Пучинијеве „Сестре Анђелике“ при Оперском студију Академије уметности у Бањој Луци, којом је дириговао професор Станко Шепић.

Године 2007. у соло категорији осваја три награде у ИВ категорији – специјалну на Републичком такмичењу, прву у Београду („Лазар Јовановић“) и трећу у Руми „Никола Цвејић“. Године 2009. у марту, на такмичењу „Бруна Шпилер“ у Херцег Новом, у ИВ категорији, освојила је друго место. Године 2010. у децембру, на Међународном такмичењу соло певача „Лазар Јовановић“  у Београду  у ИВ категорији освојила је прво место. Године 2010. у организацији Амбасаде Босне и Херцеговине у Загребу одржала је два целовечерња концерта, у Београду (СКЦ) и Хрватском културном друштву „Напредак“ у Загребу под називом Концерти пријатељства. Године 2011. и 2013. сарађивала је с Бањалучком филхармонијом као солиста на Новогодишњем концерту и концерту „Сан љетне ноћи“. У септембру 2011. године изабрана је, заједно с дванаест певача из целог света,  да учествује на мајсторском курсу под вођством реномираног оперског певача и педагога, баритона Тома Крауса, на Музичкој академији у Француској (Academie musicale de Villecroze). Исте године у децембру играла је улогу слушкиње у опери „Сафикада“ изведеној на Великој сцени Народног позоришта у Бањој Луци. У оперети „Орфеј у подземљу“ Жака Офенбаха, у продукцији Академије уметности БЛ, тумачила је улогу богиње лова Дијане. Године 2012. учествовала је на 63. такмичењу оперских певача „Gian Battista Viotti“ (Верчели) у Италији. Године 2013. учествовала је на Музичком фестивалу „Nei suoni dei luoghi“ у Италији где је одржала целовечерњи концерт те се представила и као солиста и као део камерног трија „Алегориа“ с колегиницама Иваном Живанић (сопран) и Дуњом Марковић (пијаниста). Била је члан Оперског студија Народног позоришта у Београду, у сезони 2013/2014. Године 2017. на Конзерваторијуму Луиђи Керубини у Фиренци (Италија), концертно је отпевала улогу сестра Анђелика у истоименој опера Ђ. Пучинија У ријечком ХНК „Иван Пл. Зајц“ (Хрватска) 2017. године остварила је улогу Мими у Боемима Ђакома Пучинија. Године 2018. у Имоли (Италија), освојила је друго место на интернационалном такмичењу „Ебе Стигнани“.

Од наступа посебно издваја оне у Београдској филхармонији, Студентском културном центру у Београду, Галерији Матице српске у Новом Саду, на песничкој манифестацији „Бранково коло“ у Сремским Карловцима, Народном позоришту у Београду, традиционалној манифестацији „Дани Владе Милошевића“, Међународном дану музике, манифестацији „Ноћ музеја“, хуманитарном концерту “Жртве Јапана”, концерт са Симфонијским оркестром АУ „Бисери музичко-сценске ризнице“, те концерте камерне и савремене музике. У организацији Удружења музичких уметника Републике Српске, чији је члан од 2009. одржала је неколико солистичких концерата у Приједору, Бањој Луци, Мостару, Требињу, Бихаћу, Сарајеву. Кратко време је предавала соло певање у МШ „Саво Балабан“ у Приједору.

ДУЊА ЈАНКОВИЋ (клавир) рођена је у Добоју где завршава основну музичку школу са освојене две специјалне награде у категорији камерне музике и прву награду у категорији соло клавир. У Бањој Луци 2003. године уписује средњу музичку школу у класи проф. Бранке Кузмановић. За време школовања осваја две прве награде у категорији камерних састава (клавирски дуо и вокално инструментални дуо) као и две награде у категорији соло клавир. По завршетку средње школе уписује Академију уметности у Бањој Луци, у класи проф. др Владимира Цвијића. Као студент учествује на разним концертима катедре за клавир и катедре за камерну музику као и на манифестацијама Ноћ музеја, Дани студената, Дани Владе С. Милошевића… У категорији камерних ансамбала, са сопраном Миљаном Радиновић и мецосопраном Аном Петровић, осваја две прве награде – у Београду на такмичењу „Лазар Јовановић“ и у Херцег Новом на такмичењу „Бруна Шпилер“. Основне студије завршава 2011. године, а мастер студије 2013. године, са просечном оцјеном 10,00. Усавршава се на курсевима Наташе Вељковић (Аустрија) и Колина Стоуна (Велика Британија). Учествовала је на Фестивалу „Nei suoni dei luoghi“ у Италији као представник Академије уметности где је, са сопранима Албином Смајловић и Иваном Милинчић, одржала целовечерњи концерт у Цркви „Свети Роко“ у Вилезеу.

Пијаниста је Удружења певача оперске музике „Фигаро“, као и Камерног ансамбла „Белканто“ са којима је извела многобројне концерте у БиХ (Бања Лука, Сарајево, Мостар, Приједор, Ливно, Добој, Теслић…), у Србији (Велика дворана Коларчеве задужбине и Музеј Народног позоришта у Београду, Концертно – изложбени простор Факултета уметности у Нишу) и Црној Гори (Културни Центар Тиват). Била је један од официјелних корепетитора Дана флауте, у организацији квартета флаута­ „Флутете“, као Трећег интернационалног конгреса кларинетиста у Травнику, где је одржала целовечерњи концерт са кларинетистом Кристијаном Борошом (Нови Сад, Србија). Одржала је преко 40 целовечерњих концерата у улози клавирског сарадника. Учествовала је у снимању ЦД-а „Партитуре из паучине“ на ком су дела нашег композитора Владе С. Милошевића.

Запослена је на Академији уметности Универзитета у Бањој Луци од 2012. године, где је тренутно у звању вишег уметничког сарадника.

 

Извор: Голубица

Повезане објаве