Цунами у Индонезији, скоро 170 погинулих

Голубица, НЕДЕЉА 23.12.2018, Извор: РТС/ РОЈТЕРС

Најмање 168 особа је погинуло, а 745 је повређено у цунамију који је синоћ погодио плаже око Сундског пролаза, између Јаве и Суматре. Цунами су покренула подморска клизишта до којих је дошло услед ерупције вулкана Анак Кракатау. Таласи су били високи и због неуобичајено велике плиме у време пуног месеца.

Разорни цунами је збрисао више стотина кућа, док су бројни хотели близу плажа тешко оштећени. Путеви су блокирани остацима оштећених кућа, много је преврнутих аутомобила и срушених стабала.

„Наш сензор је регистровао потрес у 21 сат по локалном времену, а исти су и подаци са острва Сертунг. На основу свих тих података, потврђено је да је до цунамија дошло због ерупције вулкана Анак Кракатоа“, рекао је Рахмат Трионо из индонежанске Агенције за геофизику и климатологију.

Локалне власти су упозориле становништво и туристе у обалским подручјима око Сундског пролаза да се држе даље од плажа, а упозорење на високу плиму остане на снази и наредних неколико дана.

Очекује се да ће број настрадалих и висина материјалне штете порасти. Грађани тврде да није било знакова упозорења попут воде која се повлачи или потреса пре него што су таласи висине два метра ударили у обалско подручје.

Вулкан јесмештен у Сундском пролазу, „наследник“ је вулкана Кракатау, разнетог у катастрофалној ерупцији 1883. године, која је однела око 120.000 живота.

Повезане објаве