Широм Црне Горе и данас молебни и литије, у Бијело Поље стигли и на коњима

У црногорским градовима и вечерас се одржавају литије и служе молебни за спас српских светиња и против спорног Закона о слободи вероисповести.

У Никшићу скуп предводи ректор Цетињске богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић. Молебан се служи у Храму Светог Василија Острошког, а потом ће градским улицама проћи литија.

Литија у Пљевљима кренула је у 17 часова из Манастира Свете Тројице до Цркве Свете Петке. Крсни ход предводиће протојереј Никола Пејовић, главни и одговорни уредник Радио Светигоре

Становници Берана, предвођени епископом будимљанско-никшићким Јоаникијем и вечерас су у крсном входу прошли од храма Светог Симеона Мироточивог до манастира Ђурђеви ступови у којем се служи молебан за спас светиња.

Деветогодишња Јана Марсенић из Мурине најмлађи је крстоноша на данашњој литији Горњих Васојевића и Горњег Полимља до Берана: Саборно: Мурино, Андријевица, Виницка, Трепча….

У Цркви Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу служен је молебан, после којег је кренула литија до Храма Светог Николаја у Никољцу. Литији у Бијелом Пољу присуствују и Вранешани који су у град стигли на коњима и пешице.

И верници из Расова у литији су стигли до Храма Светих апостола Петра и Павла. Ка истом циљу упутила се и литија од Храма Св. Јована Крститеља у Сутивану, предвођена протојерејем Миланом Станишићем.

Литија је одржана и у Плужинама

Пред Манастиром Савина у Херцег Новом сабраће се више литија из околних места, а централна креће из Цркве Светог Вазнесења Господњег на Топлој. 

Литије ће бити одржане и у другима градовима – Даниловграду, Жабљаку, Мојковцу, Бару, Будви, Тивту.  

Извор: РТС, МИТРОПОЛИЈА ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКА


Повезане објаве