Ђорђевић: У новембру нико неће бити незадовољан пензијом

Понедељак, 10. септембар 2018, 09:30h ГОЛУБИЦА

Октобарском пензијом, која стиже у новембру, неће бити незадовољан ниједан пензионер у Србији, изјавио је у интервјуу за „Политику“ министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Он је истакао да се укидањем Закона о привременом умањењу пензија примања најстаријих неће само вратити на ниво из октобра 2014. године, већ ће пензионери добити знатно веће принадлежности.
„Нема никаквих тајни. Пензије ће од новембра ове године бити много веће него када су умањене пре четири године“, рекао је Ђорђевић.
Према његовим речима, свако од њих већ данас може видети на пензијском исечку колика их пензија очекује, а некима од њих, онима са најнижим пензијама она ће бити и додатно увећана.
„Може свако да израчуна према својој пензији из 2014. за колико је то више. У међувремену су била три повећања, кумулативно укупно око осам одсто. Посебно повећање добиће они с најнижим пензијама до 32.000 динара. С тим што то повећање неће бити линеарно за све како се не би нарушио пензиони систем. Како се пензија приближава износу од 32.000 ово увећање ће бити све мање и мање да се не би догодило да онај ко прима 31.999 динара, након тога има више од оног ко иначе има пензију 32.000 динара“, истакао је Ђорђевић.
Он је такође рекао да се убудуће пензије неће усклађивати два пута годишње, нити са растом инфлације и делом БДП-а, што ће, како је истакао, бити боље, јер ће пензионери добијати више од оног што би добијали да пензије наставе тако да се усклађују.
„Уместо тога, Влада ће пратити економски и привредни раст и могућности у земљи и према томе ће се и пензије повећавати. Држава ће да процењује када и колико ће да буде повећање пензија. То може да се посматра позитивно. Зато што би усклађивање с инфлацијом значило да нема потребе за већим пензијама, као да су ове довољно високе и да их треба држати на једном нивоу. Ми то не желимо. Овде је друга идеја у питању. Ако има још простора да пензије „скоче“ изнад раста стандарда и да се приближе платама, да се тако и уради. Ово тим пре јер се претпоставља да ће бити још бољих времена и не желимо да пензионери добију минимум него да им дамо много изнад тога. Уосталом, они то и заслужују“, рекао је Ђорђевић.
Поводом најаве укидање пенала за превремено пензионисање само за раднике с бенефицијама, он је рекао да и за раднике с бенефицијама остају пенали ако оду у пензију пре потребних година старости.
„Али управо ту има измена. Ако неко има бенефицирани радни, стаж где се година рачуна 18 месеци, а тај неко је почео да ради с 20 година и сада има 50 година старости и 40 година стажа каже – ја бих у пензију. Може, али закон каже – плаћаш пенале јер идеш пре 65. године, иако имаш 40 година стажа. Чему онда бенефиција. Изменама ћемо само исправити ту неправду према онима који су радили најтеже послове и ускладити године признате бенефицијама с годинама старости“, каже министар.
Упитан има ли шансе да се за све пензионере укину казне за превремено пензионисање, што је предлагао и Социјално-економски савет, он је рекао да од тога за сада нема ништа.
„Цела Европа има пенале. Они су нужни јер пензиони фондови више не могу да се покривају дотацијама, имам све мање радне снаге, демографска слика је лоша, однос броја радника према пензионерима драстично је мањи него пре 30 година, а у овим околностима постоји и и могућност да онај ко се превремено пензионисао калкулише“, каже Ђорђевић.
Он је“, такође, одбацио тврдњу да се новим Законом о финансијском подршци породици поједине категорије породиља доводе у тежак положај.
„Прво и основно је да нема кашњења у исплати накнада. Новац се исплаћује сваког 20. у месецу за претходни месец. Многи питају зашто исплате нису 5. него 20. у месецу. То је тако јер није фер према оним женама које су се породиле крајем месеца и које би, ако је исплата на почетку месеца, морале да чекају наредни месец да би добиле новац. Датум је усклађен и с Трезором, како не бисмо угрозили и његов рад. Од јула је новац исплаћен за 2.035 нових породиља. До краја године исплатићемо разлику за друго, треће и четврто дете. Реч је о разлици за децу рођену од 25. децембра 2017. године до 30. јуна 2018. године“, рекао је Ђорђевић.

Извор: Танјуг

Повезане објаве