Јоко Оно Новом Саду: споменик мира у Европској престоници културе

Голубица, СРЕДА 05.06.2019.

Афирмација Новог Сада као симбола мира, толеранције, заједништва, регионалне сарадње кроз културу и уметност, задатак је нове програмске платформе „Тврђава мира” која је део пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.

У оквиру платформе, Нови Сад ће добити споменик мира „Оne day…“ који је креирала светски позната мултимедијална уметница и мировна активисткиња Јоко Оно. То је један од кључних програма у оквиру „Тврђаве мира“ који се реализује у сарадњи са EXIT фондацијом, уз суфинасирање Фондације „Нови Сад 2021“ и компаније НИС, поводом обележавања стогодишњице од потписивања Версајског мировног споразума и завршетка Првог светског рата. Споменик, који ће бити откривен 28. јуна, биће нова културно-туристичка атракција града и допринеће промоцији Новог Сада на међународној сцени.

Након програмских платформи „Калеидоскоп“ „Дочек“ и „Будућност Европе“ четврта платформа „Тврђава мира“ која почиње 7. јуна и трајаће до 7. јула обухватиће више од 20 догађаја (представе, концерти, филмови, изложбе домаћих и регионалних уметника) који, на непосредан или посредан начин, шаљу поруке мира.

„Покретањем сваке од тих платформи ми полако припремамо публику за 2021 – годину титуле, односно публика се навикава на програмски концепт којим ћемо се те године представити у Европи и свету. Такође подижемо наше капацитете, а то су многобројне установе културе, образовне институције, ванинституцинална сцена, културне и креативне индсутрије. Фондација „Нови Сад 2021“ је мост који треба да повеже све те актере у оквиру платоформи, којима ће се Нови Сад представити као престижан град.“ рекао је директор Фондације „Нови Сад 2021“, Немања Миленковић, на данашњој конференцији за медије одржане поводом покретања програмске платформе „Тврђава мира“.

На његове речи надовезао се председник УО Фондације ЕXIT, Иван Петровић: „Изградња мира је нешто чиме се Еxит бави од почетка и што је нама из Еxит фондације један од кључних циљева. Без мира не можемо да очекујемо напредак и развој. Ми не причамо о рату, већ славимо мир“.

Овакве врсте програма су нешто што, уз друге креативне платформе, идеје, програме и људе Србију у свету представља у сасвим новом светлу, како каже виша саветница председника Владе Србије за креативне индустрије и туризам, Ана Илић.

„Нови Сад је стварно феноменалан пример како се кроз креативне индустрије може развијати град, стварати нове вредности и надам се да ће и други градови у Србији поћи за овим примером и такође се на тај начин развијати, користити културно и индустријско наслеђе у стварању нових вредности и оснаживати нашу креативност.“ истакла је Ана Илић.

„Када говоримо о покретању платформи, онда говоримо о заједничком раду и планском развоју. Култура није издвојена сфера, култура је важно поље живота, која повезује људе, јача осећај, припадности заједници, на крају крајева формира идентитет једне средине.“ рекао је члан градског већа за културу, Далибор Рожић.

Део платформе „Тврђава мира“ је и фестивал класичне музике „НЕО“ , који се, својим програмом, одлично уклопио у идеју платформе, наглашава директор тог фестивала, Марко Милетић. Један од програма је музичка представа „Прича о војнику“ заказана за 8. јун у Студију М, у 20 часова, која говори о последицама рата са којима се суочава војник по повратку кући, као и „Севдах“ у оквиру ког ће, 9. јуна у Синагоги са почетком у 20 часова, музичари са простора бивше Југославије на занимљив и нешто другачији начин дочарати Новосађанима севдалинку. Уживање у музици приредиће и женски ансамбл „Калиомене“ који спаја духовну музику и савремену технологију. Тај необичан састав наступиће 11. јуна у новосадској Катедрали – Цркви имена Маријиног у 20 часова.

Југославију у малом представиће изложба 8. јуна у 18 часова, у Алексе Шантића 27, у занимљивом кутку Новосађанина Зорана Јанковића, који је већ годинама колекционар разних предмета и производа насталих у некадашњој држави. Око хиљаду предмета, који ће бити изложени, дочараће свакодневницу Југославије, али и развој индустрије и дизајна.

Јубиларни 5. филмски фест 21114, Новог културног насеља, који је заказан за 14. 15. и 16. јун обухватиће актуелне филмове из региона и отворити дијалог о траумама насталим у ратовима током ’90. година.

Цео програм платформе можете пронаћи на адреси:https://bit.ly/2IoGh9D и на друштвеним мрежама.

 

Извор: Голубица

Повезане објаве