ПРОМОВИСАН НАЦИОНАЛНИ МОДЕЛ ДУАЛНОГ И ПРЕДУЗЕТНИЧКОГ ОБРАЗОВАЊА

Голубица, ПОНЕДЕЉАК, 04.02.2019.

Национални модел дуалног и предузетничког образовања промовисан је представницима школа, компанија и градске администрације у Скупштини Града Новог Сада, а у организцији Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Према речима помоћнице министра за дуално и предузетничко образовање и васпитање проф. др Габријеле Грујић локална самоуправа има важну улогу у том моделу образовања, јер представља спону између привреде и образовања. Она је изјавила да су кључне теме нови Закон о дуалним студијама, правилници из те области, ученичке компаније и развој предузетничких компетенција, а циљ је да се обједини процес стицања теоријских знања и практичних вештина.

– План уписа у средње школе, који је Нови Сад донео пре две године, предвиђа и дулано образовање које се тренутно спроводи у четири средње школе у оквиру шест профила и обухвата 264 ученика. Желимо да тај концепт проширимо у координацији са ресорним министарством и другим релевантним чиниоцима. Важно је да чујемо глас реалне привреде о томе какви су им кадрови потребни, јер без те кореспонденције нема успеха. Све радимо да млади лакше нађу посао, да остају да живе овде, те да њихова радна оспособљеност буде кључни фактор за привлачење нових инвестиција. Добра вест је да у Новом Саду има 7330 више запослених у 2018. него 2017. године, а за последњих седам година број запослених је повећан за 15 процената, односно 20 000 људи више ради. То је јасан показатељ да привлачење инвеститора, добра економска клима и контрола рада на црно дају резултате, што се осликава на буџетска примања, па стичемо више новца за изградњу вртића, школа, путева, за културу и све остало што се очекује од једне организоване заједнице – нагласио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање Михаљ Њилаш позитивно је оценио повратак система који подразумева симбиозу привреде и обрзаовања. Он је истако да ће план уписа у средње школе у Војводини у потпуности бити усклађен са исказаним потребама привреде, а те податке прикупљају привредне коморе.

У презентацији Националног модела дуалног и предузетничког образовања такође су учествовале помоћница министра за предшколско и основно образовање и васпитање Весна Недељковић и директор регионалне Привредне коморе јужно-бачког управног округа Oливера Симовић.

 

 

Извор: Голубица

Повезане објаве