Акција „Дан једнаких плата“ се ове године неће одржати

акција „дан великих“ плата се ове године неће одржати

Акција „Дан једнаких плата“ се ове године неће одржати

На данашњој седници Комисије за родну равноправност донели смо одлуку да због неповољне епидемиолошке ситуације не организујемо ове године акцију „Дан једнаких плата“, као ни одржавање догађаја поводом „16 дана активизма против насиља нам женама“. Акција „Дан једнаких плата“, коју Комисија за родну равноправност организује сваке године крајем новембра и почетком децембра, услед пандемије КОВИДА 19 и поштовања епидемиолошких мера, ове године промовисаће се путем електронских платформи, интернет портала и друштвених мрежа, одлучено је на данашњој седници Комисије за родну равноправност.

Како је речено на седници, иако Србија бележи боље резултате у изградњи друштва једнаких могућности од многих земаља Европске уније и региона, морамо учинити заједнички напор да се постојеће стање унапреди и да се жене и мушкарци изједначе у погледу свих права, Комисија за родну равноправност жели јавности да укаже на проблем неједнаких зарада жена и мушкараца.

– Много рада и труда стоји иза сваке жене и оне су те које морају да се боре много више од мушкараца да би напредовале у било ком послу. Ситуација на локалном, покрајинском и републичком нивоу последњих година се доста променила у корист мање заступљеног пола, односно жена. Данас готово половину Владе чине жене, имамо више жена на челу градова, општина, локалних скуштинских парламената. Глас жена се више чује и у новосадском парламенту, јер имамо жену на месту председнице Скупштине града, заменицу председнице Скупштине града, као и то да 44 одсто парламента чине управо жене, а у органима извршне власти су четири жене на месту чланица Градског већа.

– Свакако више треба да се боримо и за положај осетљивих група, а то су жене са инвалидитетом, жртве насиља и Ромкиње – истакла је председница Комисије за родну равноправност Мирјана Василић, додајући да, без обзира на околности, треба да утичемо на свест јавности о нужности изградње равноправног друштва.

Циљ акције „Дан једнаких плата“ биће да се и ове 2020. године укаже јавности на неравноправан положај жена у погледу односа просечних зарада које остваре жене и мушкарци, а Комисија за родну равноправност још једном позива све привредне субјекте да у свом пословању учине много више за економско оснаживање жена у нашем друштву, јер без економске једнакости нема једнаких могућности за жене и мушкарце, а самим тим нема ни родне равноправности.

– Oво свакако јесте симболична акција, али симболи су увек значајни ако их прате искрена опредељења и ако се симболом заступа важан циљ, а изградња равноправног друштва је за све грађанке и грађане Србије и Новог Сада најважнији циљ – закључила је Василић.Како је речено на седници, Град Нови Сад ће и ове године подржати кампању „16 дана активизма против насиља над женама“ и Градску кућу и сат на Петроварадинској тврђави осветлити наранџастом бојом од 25. новембра. до 10. децембра и пружити подршку свим женама жртвама насиља.

Извор: Голубица

Tags:
Нема Коментара

Поставите Коментар