АМЕРИКАНЦИ ТРАЖЕ МЕЂУСОБНО ПРИЗНАЊЕ – ВУЧИЋ ОДБИО!

АМЕРИКАНЦИ ТРАЖЕ МЕЂУСОБНО ПРИЗНАЊЕ – ВУЧИЋ ОДБИО!

АМЕРИКАНЦИ ТРАЖЕ МЕЂУСОБНО ПРИЗНАЊЕ – ВУЧИЋ ОДБИО!

Представници Београда и Приштине разговарају у Белој кући. Састанци ће се одржавати током наредна два дана. Иако је најављено да ће тема бити економска сарадња и повезивање кроз заједничке пројекте, министар финансија Синиша Мали је рекао да је на сто стављен „никад гори папир“ и да једна од тачака подразумева међусобно признање. Додао је да се борба наставља. Вучић уочи састанка поручио: „Предаја није опција“.20:38

У току друга рунда разговора, стигла Иванка Трамп

Почела је друга рунда разговора представника Београда и Приштине у Вашингтону. Састанку се прикључила саветница и ћерка америчког председника Иванка Трамп.20:27

Дачић: Вучић на бруталан начин одбио тачку 10

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је Вучић одбио тачку 10, у којој се говори о међусобном признању.

Дачић је потврдио да је папир са тачком 10 био на преговарачком столу.

„Из Вашингтона сам добио информацију да је председник Вучић на бруталан начин одбио ову тачку и да је јасно рекао да је она за Србију неприхватљива, као и да ће се понашати у складу са Уставом Србије“, рекао је Дачић за ТВ Пинк.19:40

Вечерас се очекују изјаве председника Вучића

Дописник РТС-а из Вашингтона јавља да се вечерас око 21 или 21.30 по српском времену очекује обраћање новинарима председника Србије Александра Вучића, након чега ће бити јасније шта је био садржај данашњих разговора у Белој кући.19:08

О’Брајан: Преговори већ напредују

Саветник за националну безбедност председника САД Роберт О’Брајан, који је, поред Ричарда Гренела домаћин састанка у Белој кући, изјавио је да представници Београда и Приштине „већ напредују“ у преговорима у Белој кући, у економској области.

„Лидери Србије и Косова већ напедују. Наши јутрошњи разговори били су фокусирани на подупирање економских веза и економске нормализаиције“, написао је О’Брајан на Твитер налогу уз слике са преговора две делегације.

Он је рекао да се радује даљим дискусијама овог послеподнева.

18:59

Гренел демантује да је представио документ у којем се тражи независност Косова

Амерички изасланик за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел демантовао је да је затражио од Александра Вучића признање Косова.

На твитеру је поделио вест у којој пише да је он Вучићу представио документ у коме се тражи потпис на косовску независност уз коментар: „Није тачно“. 

18:56

Шта се захтева у „тачки 10“

Како сазнаје РТС у делегацији Београда, тачка 10 на „никад горем папиру“ о којем је говорио министар Синиша Мали гласи: Обе стране се посвећују међусобном признању, заштити етничких мањина, реституцији, решавању статуса апартида, и саглашавају се да отворе канцеларије за заштиту права мањина која ће подносити годишње извештаје.18:30

Чадеж: економски предлози добри и конкретни, разговори тешки

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је да су економски предлози српске делегације, изнесени на састанку у Белој кући, добри и конкретни.

Чадеж је, у изјави новинарима, пренео да су разговори тешки и да ће дуго трајати.

„На столу занимљиви и добри предлози када је у питању привреда. И то не само у вези инфраструктурног повезивања, већ веома конкретни пројекти за подршку привредног сектора који могу да креирају нова радна места, обзебедити оживљавање привредне активности у крајевима земље који су до сада били запостављени“, објаснио је он.

Чадеж је истакао да се ради о конкретним привредним пројектима, подсећајући да је изасланик америчког председника Ричард Гренел све почео да поставља и разговара са економске стране.

„Предлози који су на столу су пројекти за будућност, који могу да направе разлику, помогну креирању радних места и да млади планирају породице у својој домовини, а не негде друго“, рекао је он.17:51

Мали: Добили смо никад гори папир, једна тачка подразумева међусобно признање

„Ми смо на почетку добили никада гори папир од када су кренули преговори са косовским Албанцима. Шеснаест тачака је на столу од чега десета подразумева међусобно признање“, рекао је новинарима министар финансија Србије Синиша Мали. 

Наводи да има веома мало економских тема и да је Вучић од обавештајних извора сазнао да теме неће бити само економске. 

Додао је да се економске теме односе на изградњу инфраструктуре, ауто-путева, железнице, помоћ малим и средњим предузећима…

„Али огроман је притисак. Теме које су за нас веома тешке. Борба која траје. Председник се бори. Да ли ће издражти, видећемо. Ја се враћам тамо. Разговори се настављају и наравно да ћемо се борити до краја. Као што је председник рекао, предаја није опција“, рекао је Мали.

Додао је да је делегација Београда дошла са идејом да се економски подигне регион, да се инвестира три или четири милијарде евра у инфраструктуру, мала и средња предузеће, да се граде станови за младе. 

„То је наша платформа, и онда добијете тачку 10“, рекао је Мали.  

Поновио је да се борба наставља и да је њихов посао да се боре за интересе Србије и Срба на КиМ.  Наводи да је тамо 15-20 људи који врше притисак.

17:38

Вучић разговарао с Гренелом

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са Ричардом Гренелом, специјалним изаслаником председника САД Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине.

17:10

Почели разговори у Белој кући

Председник Србије Александар Вучић и приштински премијер Авдулах Хоти стигли су у Белу кућу, саопштио је саветник за националну безбедност САД Роберт О’Брајан.16:10

„Неће бити лак састанак“

Председник Александар Вучић послао је поруку непосредно пред састанак са представницима Приштине у Белој кући.

„Неће бити лак састанак за нас. У сваком случају, ми смо спремни. Даћемо све од себе да постигнемо компромис о важним економским питањима“, рекао је председник.15:10

Влада подржава председника декларацијом

Влада Србије усвојила је декларацију којом се пружа најснажнија подршка председнику Републике Србије у веома тешким и комплексним разговорима које води у Вашингтону у најбољем интересу свих грађана, изјавила је премијерка Ана Брнабић.

Разговори представника Београда и Приштине почели су у Вашингтону. Делегацију Србије предводи председник Александар Вучић, у њој су и министар финансија Синиша Мали, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Представнике Београда очекује изузетно тешке разговоре, иако Србија има јако коректне односе са администрацијом председника САД Доналда Трампа, изјавила је уочи састанка премијерка Ана Брнабић.

Ипак, рекла је да не очекује да на састанку нашој делегацији буду постављени ултиматуми јер, како је истакла, Србија више није у таквој позицији.

Могућност ултиматума и наметања разговора о статусу, уместо најављених економских тема, одбацио је и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Објаснио је да политички споразум није ни припремљен и да се говорило само о обликовању економског оквира, о ономе што би могло да спада у нормализацију односа, али што се тиче свакодневног живота људи, инфраструктуре, путне, железничке, успостављања слободе кретања робе, капитала.

„Широка палета пројеката“ 

Београд је спремио широку палету пројеката за сарадњу са Приштином, навео је Марко Ђурић. Међутим, истакао је да очекује да на сто буду стављене и тешке политичке теме.

„Уколико до тога буде дошло, сви они који прате српску политику претходних осам година могу да знају да ће одговор државе Србије на конструктивне предлоге бити одговоран, али ћемо увек бити спремни да када је потребно и одбијемо оно што није у интересу Србије“, поручио је Ђурић.

Значај заједничких економских интереса и сарадње истиче и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, који се поручио да се нада да ће делегација Приштине бити спремна да разговара о будућности и инфраструктурним пројектима.

Шта Приштина жели „за столом“

Од косовских власти, међутим, стигле су опречне најаве.

Председник Хашим Тачи поручио је приштинској делегацији да „предузме смеле кораке“, истакавши да је срећан што је Бела кућа посвећена постизању мировног споразума. 

Међутим, премијер Авдулах Хоти који предводи делегацију Приштине, иако је најавио је разговоре о великим инфраструктурним пројектима вредним три милијарде долара, такође је поручио да се делегација Приштине са делегацијом Београда састаје само ради узајамног признавања.

О теми састанка и могућности за договор огласио се и амерички конгресмен и албански лобиста Елиот Енгел.

Иако сматра да би коначни документ требало да доведе до узајамног признања, сумња да се тако нешто може постићи, јер се, како је рекао, председник Србије Александар Вучић успротивио стављању узајамног признања на сто.

РТС, ТАНЈУГ, Twitter /ФОТО наслов: https://twitter.com/WHNSC/

Нема Коментара

Поставите Коментар