Да ли знате где се налази скривени бисер на Фрушкој гори?

Да ли знате где се налази скривени бисер на Фрушкој гори?

Да ли знате где се налази скривени бисер на Фрушкој гори?

Скривени бисер на Фрушкој Гори а недалеко од Новог Сада налази се у Старим Лединцима. У питању су остаци средњовековне православне цркве мада се спомиње и као манастир Савинац. Како смо незванично сазнали у плану је да се рушевине конзервирају а на плацу поред изгради манастирски комплекс чиме би Нови Сад поред Ковиља и Каћа на бачкој страни добио и једини манастир на сремској страни Новог Сада.

На малој заравни на обронцима брда, у данашњем викенд-насељу Клиса, налазе се остаци средњовековне цркве о којој се мало тога зна. Углавном је зову црква или црквиште Светог Ђорђа, а колоквијални назив јој је Лединачка кула, по високом звонику који се може видети из подножја брда, додуше само ако посматрач тачно зна шта тражи. Ретки средњовековни записи из фрушкогорских манастира кажу да се на том месту се налазио манастир Савинац, посвећен Светом Сави, којем се након турских освајања губи сваки историографски траг. Да ли је Лединачка кула заправо црква манастира Савинац, или црква Светог Прокопија која се такође помиње у неким изворима, не може се са сигурношћу утврдити из историјских списа.

Оно што се поуздано зна јесте да је црква припадала православној традицији, јер је оријентисана у смеру исток-запад са олтаром на источној страни. На западној страни правилног четвороугаоног брода налази се призидана кула звонара, од које су очувани само спољни зидови. Бочни зидови цркве очувани су до висине од око три метра, а од полукружне апсиде остао је само темељ висок тек неколико центиметара изнад тла. На месту споја брода и апсиде сачуван је и плитак полукружни лук од камена.

Извор: Голубица

Нема Коментара

Поставите Коментар