Кон: Критике из Хрватске долазе од медија, а не од епидемиолога

Кон: Критике из Хрватске долазе од медија, а не од епидемиолога

Кон: Критике из Хрватске долазе од медија, а не од епидемиолога

Поводом критика које су објавили хрватски медији да приступ Србије у борби са корона вирусом није добар за разлику од њиховог са брзим тестовима, Предраг Кон је рекао да је уверен да Србија није ни у чему погрешила, да критике из Хрватске долазе од медија, не од епидемиолога. Дијагностика и терапијски протоколи су ствар струке, а не за извештавање по медијима, истакао је доктор Горан Стевановић.

Епидемиолог Предраг Кон је на конференцији за новинаре рекао да Хрватска има масовније тестирање јер користи оријентационе тестове.

Истиче да наши епидемиолози нису баш убеђени да су они корисни. 

„Искрено, мислим да нигде погрешили нисмо, јер је ово борба за живот и код њих и код нас. Стратешки, та критика вероватно углавном од новинара, а што се тиче самих колега, то не доживаљам као критику пошто имам тамо и пријатеље међу епидемиолозима и сигуран сам да ћемо се брзо разумети за кратко време“, рекао је Кон, одговарајући на питања новинара.

Сматра да то треба оставити за после када будемо разменивали знања и искуства. 

Директор Инфективне клинике Горан Стевановић рекао је, говорећи о самој природи коронавируса, да на нека питања нема одговора – као на пример зашто више оболевају мушкарци, као и на питања о стварима које одређују ток болести.

„Пунимо базе података, које ће се натенане анализирати када се ово смири. Знаћемо да извучемо поуке за неку сличну ситуацију“, рекао је Стевановић.

На питање о тврдњама једног лекара из САД, да се вирус може лечити терапијом од три лека, за врло кратко време и има ли струка мишљење о томе, доктор Стевановић је рекао да наша струка прати сва валидна светска извештавања и истраживања.

„Али, дијагностика и терапијски протоколи су ствар струке, а не за извештавање по медијима“, истакао је Стевановић.

ИЗВОР: РТС

Нема Коментара

Поставите Коментар