Купљено још 90.000 тестова, надам се да улазимо у завршницу борбе

Купљено још 90.000 тестова, надам се да улазимо у завршницу борбе

Купљено још 90.000 тестова, надам се да улазимо у завршницу борбе

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је Србија купила додатних 90.000 стандардних ПЦР тестова за Ковид-19, од којих ће 60.000 бити у Клиничком центру Србије, а 30.000 ће бити подељено југу централне Србије, у Нишу. Дозволе за кретање у време полицијског часа од данас поподне могу да се добију електронски.

Ана Брнабић је рекла да поред тога имамо и додатне количине тестова, па ће се ићи још више на проширено, масовније тестирање.

„Улазимо, надам се, можда у нешто што би изгледало као завршница борбе против Ковида-19“, рекла је Брнабић новинарима након потписивања Уговора о донацији Кине за изградњу две најмодерније лабораторије.

То, међутим, не значи да ћемо брзо моћи да прогласимо победу, ни крај ванредног стања, али је свакако део у којем ми знамо како се боримо и одолевамо добро, указала је Брнабић.

Премијерка је поновила да је кључна гвоздена дисциплина и поштовање свих мера владе, уз све оно што свако од нас појединачно може да уради – да буде у изолацији и контакте сведе на минимум, како не бисмо само сузбили, већ и у потпуности победили вирус.

„Ми можемо да га сузбијемо, али само појединачно грађани могу да га убију“, рекла је Брнабић.

Електронски до дозволе за кретање у време полицијског часа

Дозволе за кретање у време полицијског часа од данас поподне могу да се добију електронски. Реч је о дозволама за кретање привредника, пољопривредника и грађана који брину о другима.

То је потврдила премијерка Ана Брнабић новинарима.

„Тај процес ће сада бити много ефикаснији и мислим да ћемо већ од данас поподне имати систем у коме се електронски пријављујете за дозволу и електронски вам се одобрава та дозвола“, рекла је Брнабић.

Тај систем је Влада Србије урадила у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Канцеларије за ИТ.

Брнабић је захвалила Заштитнику грађана и његовом тиму, који је указао на то да су дозволе потребне и грађанима који брину о неком, али и на свим осталим сугестијама које се тичу проблема са којима се суочавају грађани током ванредног стања.

Премијерка је указала да се у време ванредног стања јављају многи проблеми, али да се све институције и државне и недржавне труде да изађу у сусрет грађанима.

„Критике на рачун председника су лицемерне“

И да је седео у Београду, Вучића би опет нападали, као што су га напали што је ишао у Нови Пазар, рекла је премијерка Брнабић.

„Председник Вучић примио је на себе највећи политички ударац у смислу да је посету Новом Пазару користио за кампању, као да није довољно јасно неким критизерима да је то посао председника“, рекла је Брнабић.

На питање да ли ће она обићи нека места у Србији погођена короном, Брнабић је рекла да хоће, уколико буде било потребно.

Она се у том контексту осврнула на нападе на Вучића: „Политички противници би га свакако критиковали и да је одлучио да седи у Београду и не обилази жаришта. Како год окренете, они би вас за нешто напали“.

Критике на рачун председника су, каже премијерка, лицемерне, јер га нападају и због тога што грађанима доноси опрему која је тренутно најцењенија на светском тржишту, а то су респиратори.

„Као да то није вид подршке коју изабрани председник пружа и показује свим грађанима Србије, без обзира где они живели и којој националности и вери припадли. Ово је његов посао и желим да кажем да је пример лицемерја то да неки политичари користе ово да би они добили политичке поене јер нападају председника“, каже Брнабић.

Она их је упитала шта су урадили за грађане и поручила да, уместо напада, дају допринос у овој тешкој ситуацији, не куповином респиратора или донирањем новца, али бар волонтирањем.

Брнабић је лицемерном назвала и данашњу насловну страну листа Данас, који је, каже, њен поступак представљања деце председника Вучића представио као злоупотребу, а када тај и слични листови објаве слике председникове деце и то у негативном контексту, зар онда то, запитала је, није злоупотреба.

„Ти који себе називају светиоником слободе, медија, професионалног извештавања, како се користе слике деце или старијег сина председника Вучића, како се његове слике користе и злоупотребљавају у политичке сврхе и кампању када су то радили и објавили, тада није била злоупотреба, а данас мене критикују за злоупотребу те исте деце“, рекла је Брнабић.

ИЗВОР:ТАНЈУГ

Нема Коментара

Поставите Коментар