мултитаскинг као осећај продуктивности

Решавање више задатака у једном моменту је заживело 1900-их година, када је урађено истраживање радне ефикасности и том приликом је донет закључак да су радници продуктивнији, радећи више ствари од једном. Међутим, пракса је касније показала како је мултитаскинг добар и да он ствара осећај продуктивности. Саговорница наша Сања Чанак, има 31 годину, Мастер хемије, ради као специјалиста за системску подршку-мултитаскинг.

Које ваше личне особине су допринеле да данас будете запослени?
Пре свега висока енергија за запослењем, упорност, систематичност. До сада сам конкурисала на више позиција и једно две године сам направила паузу, али ево сада сам већ 4 годие запослена. Пре овог запослења била сам на неки 10 разговора, али нажалост нисам била примљена.

Да ли сте се приликом разговора сусретали са стереотипима?
Конкретно не, немам видљив облик инвалидитеета. У овој фирми су тражили баш особе са инвалидитетом и било је питање само да ли сам мобилна. Није ми била потребна ни једна врста прилагођавања и увођење у посао је трајао неких месец дана и то све у ходу.


Да ли су ваше обавезе и радни задатци били онакви какве сте и очекивали?
С обзиром да је мултитаскинг у питању, нисам знала шта ме тачно чека. Нисам имала реална очекивања и предзнања, али су ми омогућили да упливам у то да данас могу да одрадим све послове како треба.


Шта је највише допринело вашем успеху у тражењу посла?
Тражила сам феедбек, занимало ме зашто су баш мене изабрали. Рекли су осмех, енергија и жеља за послом. Да су осетили да искрено желим да радим у овој фирми. Имала сам велику жељу и спремност за радом, да сам у напред припремила неке одговоре на питања, како бих се лакше прилагодила и добила посао.


Шта послодавац треба да уради да би се ублажиле баријере према особама са инвалидитетом?
Сваки послодавац треба да прилагоди радно место, сто се тиче прилаза, заштите на раду, радног места. Највише физичке баријере, али пре свега и прилагођавање аудио комуникације или писане форме. Као и присутне предрасуде код послодаваца, грубо речено, али и особе са инвалидитетом имају сопствену баријеру у глави, мислећи да неће успети да обављају послове онако како се од њих очекује. Морате отворити све карте на сто, рећи шта можете, шта не можете, јер то је пре свега фер од сваког будућег радника према послодавцу.

И.К.

Пројекат „Наше време“ реализован је у сарадњи са Градском управом за културу Нови Сад

Повезане објаве