На куповину медицинске опреме и хиљаду респиратора, Србија је уложила 370 милиона евра

На куповину медицинске опреме и хиљаду респиратора, Србија је уложила 370 милиона евра

На куповину медицинске опреме и хиљаду респиратора, Србија је уложила 370 милиона евра

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је иза нас тешка ноћ када је реч о стању оболелих од коронавируса. На куповину медицинске опреме, укључујући хиљаду респиратора, Србија је потрошила 370 милиона евра. Истакао је да у уторак стиже нови авион са опремом и та испорука ће бити најбитнија до сада.

Навео је да је Србија досад дала 300 милиона евра за медицинску опрему и додао да она стиже из Кине и да се „сви туку за Кину“.

Велики „Милшпедов“ магацин пун је пакета са различитом медицинском опремом, у којима су респиратори, заштитна опрема – хируршке маске, антивирусне маске, заштитне наочаре, визири, оксигенератор, пулсни оксиметар, заштитни мантили, заштитни скафандери, капе, топломери…

Председник је рекао да је ту и опрема која је данас дошла, клинички респиратори и да десет иде за Нови Пазар.

„Имамо још 201 транспортни, а 36 стиже данас. У тешким, готово немогућим условима се боримо да нешто променимо у земљи“, рекао је Вучић.

Навео је да је Србија успела да увезе више од 30 милиона хируршких и 15 милиона епидемиолошких маски.

Најавио је да следећи авион са опремом стиже у уторак, а да се од њега очекује највише. 

Показао је и оксигенаторе, које су кинески стручњаци тражили да увеземо, и увезли смо првих 100.

„То су резервна плућа, неинвазивно. Када скинемо некога са респиратора, ако видимо да се опоравља, да се опоравак наставља на оксигенатору, како га не бисмо држали предуго на инвазивном клиничком респиратору“, рекао је Вучић.

Новим респираторима биће додатно ојачана централна Србија 

Председник је истакао да је држава учинила све у борби против коронавируса, али да не може ништа да се уради ако су људи неодговорни и не поштују мере чији је циљ сузбијање ширења вируса.

Вучић је рекао да се у складишту види колики су габарити робе која је допремљена, те да се може разумети зашто су били потребни онолики авиони „Ер Србије“.

„Оно што можемо да урадимо као држава радимо, и важно је да то људи виде. Покушали смо да своју земљу спасемо на најбољи могући начин. У тешким условима на тржишту, где свака земља покушава да отме другој, добро смо се борили и наставићемо“, казао је он.

Вучић је указао да ће новим респираторима бити додатно ојачана централна Србија – Ниш и Крагујевац, као највећи центри.

„Све опште болнице имају по клинички респиратор и добиће транспортне. Појачаћемо градску болницу на Звездари. Направили смо шест болница у Београду које се баве само короном. ‘Драгиша Мишовић’ је болница са највећим бројем респиратора, где је 36 лица на респиратору, а још 50 користе респиратор као помоћ. Укупно у ‘Драгиши Мишовићу’ имамо 156 респиратора. У Земунску болницу смо убацили респираторе и добиће до 80, колико имају разведене водове за гас. ВМЦ већ има 15, градска болница 15, а највећи број из овог складишта ићи ће на Звездару да се попуне капацитети“, објаснио је председник.

Казао је да би било много важно да буду пуније привремене болнице као што су Сајам, Чаир, а не да оболели седе код куће.

„Молим људе ако осете симптоме да се јаве на време. Имамо ужасну трагедију младића из Краљева, што је дошао из Холандије, а који је касно пријавио да је болестан, лежећи код куће. Лекари нису успели да му спасу живот. Исти случај имамо и у Београду са бар три или четири пацијента“, указао је Вучић.

Извор: РТС; ФОТО: Голубица

Нема Коментара

Поставите Коментар