Нови Сад планира да субвенционише куповину бицикала у граду

Нови Сад планира да субвенционише куповину бицикала у граду

Нови Сад планира да субвенционише куповину бицикала у граду

„Добили смо апел да се изгради бициклистички стадион, имаћемо следеће године никад веће улагање у бициклистичке стазе, спремићемо још једно изненађење, а то је да пробамо да субвенционишемо куповину бицикала у граду, да направимо потпуни бум са продајом бицикала“, рекао је Вучевић у емисији „Град и ми“ РТВ-а.

„Чекају нас велике инвестиције, молим Новосађане на стрпљење због евентуалних гужви у саобраћају, због изградњи нових саобраћајница и кружних токова, јер се град мора развијати, обнављати и ширити“, закључио је Вучевић.

Реконструкција Универзитетског парка

„Спрема се једна лепа акција заједно са Универзитетом у Новом Саду у другој половини новембра, а то је реконструкција Универзитетског парка. Ту ће бити леп амфитеатар, поткресаћемо гране које угрожавају безбедност, а желим и да напоменем да нисмо одустали од пешачко бициклистичког моста и то ће бити један шири пројекат. Оно што је добро, мислим да ћемо у буџету Владе Републике Србије видети не мала средства за изградњу четвртог моста у Новом Саду. Наша идеја и да оживимо потез велики Лиман, а то је део града који је у једном периоду индустријализације био прекинут у урбанистичком смислу“, саопштио је Вучевић.

Број нових случајева расте и у Новом Саду. Према последњем пресеку Ковидом 19 заражено је 119 особа. Гостујући у емисији РТВ-а „Град и ми“ градоначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је да су цифре забрињавајуће и још једном позвао суграђане да поштују прописане мере заштите како се не би број заражених приближио цифри из јула месеца када је било 135 оболелих од корона вируса.

„Имамо снажну прогресију инфицираних, као и у целој Србији, велики градови ће увек предњачити. Нови Сад као велики град, нормално да је један од жаришта. Велики је број студената, ђака. Јуче смо у граду имали 119 новоинфицираних, тежак дан, рекордан је био 23. јул када смо имали 135 заражених. За данас још немамо податке, преко 70 новооболелих до сада“, рекао је Вучевић.

„Већина становништва као да није свесна у каквој се ситуацији налазимо. Бројеви ће показати да ли смо нешто научили из прошлости. Они који исмевају корону и мере ће бити први који ће код колапса здравственог система то да фотографишу и да ликују. Они, који ових дана иду на журке и проводе се. Потпуно ће да занемаре чињеницу да су директно утицали на ту околност“, додао је Вучевић.

Градоначелник Новог Сада каже да се зато и апелује и тежи ка превентивном деловању, а не да би неко тренирао строгоћу, да се све ради да би се избегао колапс здравственог система.

„Ми можемо претварати све болнице у ковид, али тиме угрожавамо остале болеснике“, нагласио је он.

„Још једном позивам и Новосађане и све остале, да се позовемо памети, да сачувамо и своје здравље и здравље укућана, да сачувамо школе и факултете и радна места, да не морамо да уводимо рестриктивне мере“, рекао је Вучевић.

Победиће оне државе које буду дисциплинованије. Тако је било раније, тако ће бити и сада на јесен и зиму, додао је он.

„Никад већи број вакцинисаних Новосађана против грипа. Морамо да сачекамо лек против ковида. Овде побеђују упорни и дисциплиновани и само тако можете победити овог противника. У првом таласу град је одлично функционисао, Нови Сад је финансијски помогао свима. То је одраз снаге једне државе и економије, на градском нивоу имали смо три пакета мера помоћи, показали смо одговорност“, рекао је Вучевић.

Градоначелник је констатовао да је град спреман за нови талас.

„Верујем да здравствени радници не осећају замор, верујем да су бар мало удахнули снаге у септембру, верујем да су сада далеко искуснији него на пролеће, а што се нас као Града тиче нисмо ни уморни ни заморени, ми смо спремни, донећемо све потребне одлуке како би сачували здравље и економију. Сада радимо дезинфекције јавних установа, школа, вртића, аутобуса, они се посебно третирају“, додао је он.

До затварања школа и вртића, каже неће доћи.

„Није упитно да ли ће доћи до затварања, прати се ситуација. Верујем да ћемо издржати до полугодишта, верујем да је за децу много боље ако успемо да је завршимо редовно, квалитетније се учи, веома су нам дисциплинована деца, сви су добро прихватили мере и поштују их“, рекао је Вучевић.

Нагласио је да је шест запослених у основним школама инфицирано, од тога пет у музичкој школи и директорица у основној школи и да је седморо ученика оболело.

„У средњим школама,  троје професора и наставника и један ученик гимназије су инфицирани. У вртићима 9 запослених је оболело и једно дете. око 10.000 деце иде у новосадске школу и ово су добри подаци“, нагласио је Вучевић.

„Апелујем на родитеље деце која иду у предшколске установе. Сви су замољени да доведу децу у објекте до 8 сати ујутру, да родитељи не улазе у објекат. Не ради то нико да би диктирао неке мере, већ да бисмо чували здравље деце и запослених. Такође апелујемо на све који користе јавни превоз да користе маске. Возачи су поднели велики терет и они својим примером показују како сви треба да се понашају“, изјавио је Вучевић.

На питање да ли и даље има оних који имају дилему да ли носити маске, казао је да увек има неких тумача устава закона и декларације људских права и слободе. Али кад би видели како дишу људи на респираторима били би другачијег мишљења, казао је он.

Што се тиче активних случајева у Новом Саду тренутно је 484 новозаражених у Клиничком центру Војводине, док ни један Новосађанин није на респиратору.

Вучевић додаје да постоји иницијатива да се Дом здравља на Новом насељу комплетно претвори у ковид амбуланту пошто улазимо у период хладнијег времена. Да би се избегла нервоза и гужва идеја је да људи на једном месту имају више капацитета и да имамо мање ситуација које стварају незадовољство. Радимо увелико нови Дом здравља на Адицама, по први пут тај део Новог Сада добија дом здравља, а након тога и на Видовданском насељу. Још нас чека Дом здравља на Сајлову како бисмо покрили све делове града са здравственим објектима, изјавио је градоначелник.

„Потреба за Градском болницом и даље постоји и није се стало са инвестицијама. То није проблем који је везан за коронавирус, већ је константа. Надам се да ћемо изградњом комплетног Клиничког центра успети да уцртамо и организујемо Општу болницу која треба да растерети Клинички центар Војводине. Улагање у здравствени систем је приоритет свих приоритета. Ко има бољи здравствени систем боље се носи са проблемима. Битна је дисциплина и одговорност. Морамо да улажемо у наше лекаре, медицинске сестре и техничке раднике у установама социјалне заштите, и не смемо да заборавимо ни дивно особље геронтолошког центра“, саопштио је Вучевић.

Махом обољева становништво од 30 до 50 година, то су људи који имају активнији јавни живот, а срећа у несрећи је да су пензионери најдисциплинованији и да су заштићени захваљујући најодговорнијем понашању, додао је он.

Извор: РТВ ФОТО /нсловна/ tio.ch, РТВ

Нема Коментара

Поставите Коментар