Одлука НСРС о Сребреници за Српску пут ка помирењу, за Вашингтон корак у погрешном правцу

 

Он је изразио задовољство због чињенице да је одговорност према РС била изнад ситнопартијских интереса, пишу Новости.

„Ми нисмо гласали против било кога, нисмо умањили ничију жртву, патњу или бол. Ми смо само као одговорни људи рекли истину, а она каже да је на том подручју почињен један од највећих злочина над Србима у протеклом рату.

Дубоко сам уверен да ће бити разума и спремности код свих да се кроз међународну комисију сазна права истина о страдању и Срба, и Бошњака, и других у том крају од 1992. до 1995. Тек тада бисмо могли говорити о правом помирењу“, оценио је Додик.

милорад додик 1 јпг

Одлука Скупштине РС изазвала је оштре реакције међународних фактора у БиХ и бошњачких странака.

У заједничком саопштењу мисија ОЕБС, Амбасаде САД и Канцеларија високог представника (ОХР) најоштрије осуђују „цинично коришћење Извештаја у политичке сврхе у предизборном периоду“.

Они су оценили да то не доприноси правди и помирењу, не представља европске вредности и да подрива владавину права.

Стејт Департмент: Одлука Скупштине Српске о Сребреници корак у погрешном правцу

Амерички Стејт Департмент је поводом одбацивања извештаја Комисије о Сребреници из 2004. године саопштио да је та одлука Народне скупштине Републике Српске корак у погрешном правцу.

„Међународни судови су закључили да се у Сребреници 1995. године догодио геноцид. Влада РС је 2004. године усвојила извештај о Сребреници и то је био значајан корак у помирењу у Босни и Херцеговини и суочавању са тешким чињеницама прошлости“, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Стејт Департмента.

стејт департмент сад америка јпг

У саопштењу се додаје да су покушаји да се одбаце или допуне извештаји о Сребреници део ширих настојања да се ревидирају чињенице из прошšлих ратова, негира историја и политизује трагедија.

У интересу је грађана Републике Српске да преокрену „тренд поштовања осуђених ратних злочинаца као хероја као и да осигурају да се њихови злочини и надаље у јавности одбацују“, наводи Стејт Департмент.

„Увиђајући размере трагедије која се догодила у Сребреници и значај наставка грађења поверења и помирења, САД остају посвећене да помогну властима у Босни и Херцеговини на државном, ентитетском и кантоналном нивоу, да истражују и кривично гоне појединце одговорне за злочине против свих етничких група“, наводи се у саопштењу.

Стејт Департмент додаје да порицање чињеница утврђених у прошлим ратовима неће унапредити те циљеве нити помоћи грађанима Босне и Херцеговине.

„Страшан рат који се догодио деведесетих година подсећа нас да морамо тежити стабилној и просперитетној будућности у корист свих грађана, без обзира на етничку припадност или религију“, додаје се у саопштењу.

Стејт Департмент закључује да ће САД и даље одлучно подржавати мир, стабилност и помирење у Босни и Херцеговини.

НСРС једногласно је у уторак одбацила извештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године и затражила од владе да га стави ван снаге и формира две независне међународне комисије за утврђивање истине – о страдању свих народа на подручју сребреничке регије и о страдању Срба у Сарајеву.

Извор: RTV

20 августа, 2018

Повезане објаве