ОТКЉУЧАЈ ТУРИЗАМ НОВОГ САДА

Туристичка делатност представља значајан сегмент привреде сваке државе, међутим туристичка потражња је веома осетљива на кризна дешавања међу која спада и пандемија вируса Ковид 19. Током 2020. године многе земље света су предузеле мере за спречавање ширења вируса, које су подразумевале затварање граница и забране кретања. Оваква дешавања имала су негативне ефекте на сектор туризма и довела до значајног пада туристичких кретања, како у свету, тако и код нас.

У марту 2020. године остварени број ноћења туриста у Републици Србији био је мањи за 45,7%, од чега су страни туристи остварили 58,3% мањи број ноћења, а домаћи за 37,2%, у поређењу са истим периодом 2019. године. Само на територији Новог Сада, у априлу 2020. године остварено је четири пута мање ноћењa него у истом периоду 2019. године што је, разумљиво, довело до тешке ситуације у области туристичке привреде.

Данас можемо да кажемо да је ситуација боља. Иако још увек није достигнут број ноћења какав је био пре пандемије, у току 2021. године број ноћења туриста у Новом Саду је значајно увећан у односу на 2020. годину. Током јула и августа месеца ове године он је чак прешао број из 2019. године.

Нови Сад је на добром путу да наредне године оствари раст броја ноћења и у осталим месецима, будући да је познато да ће, након титуле Омладинске престонице Европе, Нови Сад понети и титулу Европске престонице културе.

Програм „Закључај корону откључај Нови Сад“ спроводи Центар за одрживи развој Нови Сад, уз подршку Градске управе за привреду и настао је као резултат међународне праксе и праћења светских трендова, насталих под утицајем пандемије вируса Ковид 19.

Програм омогућава студентима туризма и хотелијерства, као будућим туристичким радницима, да се укључе у процес опоравка и развоја рецептивног туризма у граду, да учествују у промоцији Новог Сада као привлачне туристичке дестинације богатог садржаја и да се оснаже да самостално делују.

Учесници програма ће имати прилику да учествују на бесплатним едукативним радионицама након којих ће креирати програме који имају за циљ привлачење већег броја организованих група туриста.

Пријаве за учешће у програму, студенти туризма и хотелијерства, могу послати на otkljucajturizam@gmail.com, а прва радионица ће бити одржана 27. децембра.

 

Повезане објаве