Отварање „Наше вертикалне баште“ на Детелинари

Позивамо Вас на отварање „Наше вертикалне баште“, пројекат се реализује у оквиру микрогрантинг позива Фондације „Нови Сад 2021“ за уредјење јавних простора, у суботу 18.08.2018. године у 10х на угао Др Светислава Касапиновића и Цанкареве улице.

https://www.facebook.com/zelenisad/photos/gm.249186212391212/2052364115077210/?type=3

Која је улога „Наше вертикалне баште“?

Позитивна улога вертикалне баште огледа се у терморегулацији и смањењу загађености ваздуха, али и смањењу утицаја буке и ефекта топлотног острва – повећање средње температуре ваздуха у урбаним срединама у односу на околину, апсорбовању атмосферског талога, а може бити природно станиште птица и инсеката. Вертикалне баште, на више начина позитивно делују на градску средину и лјуде који у њој бораве. Они пре свега обогаћују ваздух кисеоником, пречишћавају ваздух од загађивача и алергена, повећавају влажност ваздуха, снижавају температуру околине, а на тај начин стварају своју специфичну микроклиму.

Одакле је проистекла идеја за пројекта?

Еколошко удуржење ЗЕЛЕНИ САД је започео овај пројекат са визијом да грађани Новог Сада, Детелинаре имају иновативни зелени кутак, који је потпуно САМООДРЖИВ (на врху вертикалне баште се налази канистер који ће сакупљати кишницу и системом кап по кап спроводити воду до садница) за окупљање људи који воле лепо, који немају место где могу да гаје, брину, заливају биљке на ОДРЖИВ начин.

Како видимо будућност „Наше вертикалне баште“?

Надамо се да ће „Наша вертикална башта“ заиста бити НАША, ВАША, заједничка, да ће се људи око ње дружити, подизати свест о екологији и размењивати искуства о гајењу билјака. Чврсто верујемо да ћемо заједно, нашим минијатурним напорима успети да очувамо ново зелено место у Граду, нашој Европској престоници културе 2021. године!

Како се припремити за отварање „Наше вертикалне баште“?

Неопходно је понети маркер, фломастер или хемијску како би онај ко жели обележио садницу као своју 🙂 или на лицу места засадио нову (саднице. хумус и саксије ће бити припремљене).

ВЕЛИКО ХВАЛА!

Желимо да изразимо захвалност:

Донатору ДАК ДОО Беочин https://www.facebook.com/dak.doo/ који ће нам омогућити безбедност вертикалне баште чврстим темељом,

ДАНС-у Друштву архитеката Новог Сада, који су нам помогли приликом припреме елабората и документације https://sr-rs.facebook.com/dans1960/

Кафићу Топ Прича Нови Сад https://www.facebook.com/pg/toppricanovisad/ads/?ref=page_интернал који ће бити најближи комшија новој Вертикалној башти,

Расаднику Савановић https://www.facebook.com/Rasadnik-Savanovi%C4%87-648750845193485/ из Темерина на корисним саветима као и свим људима коју су допринели да овај пројекат угледа светлост дана.

Гoлубица

18 августа, 2018

Повезане објаве