Отворена последња деоница источног крака Коридора 10

Отворена последња деоница источног крака Коридора 10

Отворена последња деоница источног крака Коридора 10

Голубица, СУБОТА 09.11.2019.

Овај пут и километри путева који су до сада изграђени управо су оно што смо желели кад смо почели да мењамо земљу, да мењамо себе, рекао је данас председник Александар Вучић на отварању источног крака Коридора 10 и поручио да „неће стати“.

„Нећемо стати на овоме, наставићемо даље, градићемо без престанка да бисмо имали више посла, више инвестиција, да бисмо завршили тај чаробни круг и да бисмо могли да кажемо да смо створили успешну и најлепшу, за нас свакако најлепшу, земљу на Балкану“, поручио је Вучић на свечаном отварању последње деонице источног крака Коридора 10, којом је завршена изградња целог Коридора 10 у Србији.

Све је данас овде, рекао је он – и сваки сан који смо сањали, и свака нада коју смо прикривали, и свака вера коју смо имали, напор који смо уложили.

Како каже, срећа је мала реч да опише оно што тренутно осећа.

„И када смо пре неколико година почели да мењамо Србију желели смо баш ово, желели смо чуда, километре аутопутева, да то буде начин како се изражавамо, нови стандард, ново полазиште. Данас смо изградили више тих километара него за последњих 40 година. Оставили смо иза себе прашњаву прошлост и окренули се будућности. Да би људи могли да одлазе, али и да се враћају у Србију“, поручио је Вуцицћ и додао да су изграђени „путеви прави као стрела“.

Вучић је истакао да завршетак Коридора 10 сведочи о вредној и радној Србији и захвалио грађанима што су данас у толиком броју дошли да поделе радост и покажу колико воле Србију, као и гостима из Бугарске и српском члану Председништва БиХ Милораду Додику.

Вучић истиче да не може да опише речима колико је срећан и шта осећа сада када је завршен и последњи 813. километар Коридора 10 у Србији.

Истакао је да се Србија убрзано развија да би могли људи који су отишли да се врате у њу.

„Бугарска нам је данас ближе него икада, хоћу да захвалим Борисову јер ми смо се данас посвезали путевима. За неколико месеци Борисов ће завршити 12 км аутопута према Софији“, казао је Вучић да је сада аутопут све до Истанбула.

Како је рекао, Србија и Бугарска завршавају ускоро и тзв. Балкански ток и на тај начин Србија ће се повазати са пријатељском и братском Бугарском.

„Све то показује и то колико смо успели себе да променимо и напредујемо, да направимо месту у коме вреди живети и доћи“.

Захвалио је посебно премијерки Ани Брнабић и министарки грађевин Зорани Михајловић, као и Коридорима Србије и грађевинарима из Бугарске и Грчке који су радили на Коридору 10.

„Грађевинари су радили и по киши, снегу и по сунцу настежи посао. Велики Никола Тесла је поручио да је човек рођен да ради, трпи и да се бори и да ко тако не чини мора да пропадне. Ми смо вредно борили и убрзано напредујемо“, навео је Вучић.

Вучић је нагласио да ће од границе са Мађарског до границе са Бугарском на траси Коридора 10 моћи да се стигне за мење од пет сати, а од хрватске границе за мање од четири сата.

„Источни крак је жила куцавица између Централне Европе и Турске према истоку“, казао је председник и додао да ће захваљујући том инежњерском подвигу бити спасено много живота у саобраћају, пошто се више неће ићи Сићевачком клисуром у којој смо изгубили више људи него у раду деведесетих година.

Председник је позвао младе људе који нису могли да чекају бољи живот и кренули „трбухом за крухом“ да размишљају о повратку:

„Дођите, вратите се да будемо успешнији од земаља у које сте отишли и да остваримо заједнички “српски сан““.

Источни крак, додао је, повезаће око 450.000 људи нишавског и пиротског оркуга и биће нова зизвотна и пословна шанса, пошто ће долазити нови инвеститори у нове индустријске зоне.

Вучић каже ће аутопут помоћи да свет упозна наш чувени ајвар, пеглане кобасице, лаванду која мирише лепше од оне из Провансе, као и пиротски ћилим и још много тога, али и да виде Стару планину пошто ће бити ближи нишки, софијски и београдски аеродром.

„Сваки народ мора да се узда у властите потенцијале, али морате да се ослоните на своје пријатеље и своје комшије“, рекао је Вучић и додао да је Борисов пре њега у обраћању рекао да Србија има приступ лукама Варна и Бургас.

Поручио је да су исто тако Бугарима на располагању и Пирот и Ниш и Београд и изразио очкивање да ће у великом броју Бугари доћи на новогодишње празнике у Србију.

„То је и ваша земља“, нагласио је Вучић обраћајући се бугарској националној мањини у Босилеграду, Димитровграду и другим местима.

Подсетио је да је Доситеј Обрадовић рекао да нема срамотнијег заната од данбуге, беспослице и лењости и да управо Коридор 10 сведочи о вредној и радној Србији.

Цео источни крак Коридора 10 ка Бугарској свечано је отворен за саобраћај, чиме је и званично обележен завршетак комплетне изградње Коридора 10 у Србији, чија је траса сада у потпуности повезана са шест трака аутопута, од хрватске и мађарске границе до Македоније и Бугарске.

Укупна дужина целог Коридора 10 у Србији износи око 813 километара, а његов источни крак од Ниша до Димитровграда, укупне је дужине 86,9 километара.

Деонице на источном краку Коридора 10 које се данас пуштају у саобраћај су од Просека до Црвене Реке, укупне дужине 22,5 км: Просек-Банцарево 9,4 км, тунел Банцарево око 700 м, Банцарево-Црвена Река 12,4 км.

На целом источном краку од Ниша до Димитровграда урађено је 87 мостова, пет тунела: Банцарево, Сопот, Сарлах, Пржојна падина, Прогон – укупне дужине 2,6 км), пет саобраћајних петљи, 12,5 милиона кубних метара ископа, насипа од 9,5 милиона метара кубних материјала и око 780.000 тона асфалта.

 

Извор: ТАНЈУГ/РТС

Нема Коментара

Поставите Коментар