ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ “КАЛЕИДОСКОП“

Представљање новог концепта којим се јачају капацитети за припрему Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године – „Калеидоскоп“ уприличено је у Лиманском парку, а догађају су између осталих присуствовали градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, директор Фондације “Нови Сад 2021

– Европска престоница културе“ Немања Миленковић и стручни сарадник Фондације Лазар Јованов.

Реч је о платформи која повезује уметнике, установе културе, невладине организације и грађане, како би кроз различите процесе током године креирали програме које ће, свуда по граду, представити најширој публици.

– “Калеидоскоп“ симболизује јединство различитости које се изражава кроз јасну културну политику Града Новог Сада. Најбитнија је дисперзија активности и програма, њихова полицентричност, и висок ниво партиципативности грађана. Пројекат је суфинансиран са три нивоа власти, па се практично интезивира сарадња између Градске управе за културу, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Министарства културе и информисања Републике Србије. Добра вест је да ћемо веома брзо добити нова средства од Републичке владе, у износу од 250 милиона динара, за Омладински креативни полис, односно инвестиције у “Кинеску четврт“. Таква подршка нам даје снагу да наставимо са пројектима који квлитативно показују нову слику града – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Према речима Немање Миленковића, од 25. августа, када је предвиђено и отварање “Чешког магацина“, до 30. септембра, треба да буде реализовано више од 400 програма, на преко 80 локација, уз учешће више од 1000 уметника и 60 организација. Основни циљ је развој публике кроз процес мапирања програма, стваралаца и простора за културу, чиме се доприноси повећању видљивости културних догађаја, са фокусом на визуелне уметности, примењене и извођачке уметности, архитектуру и књижевност. Како је оценио директор Фондације, нови поглед на савремено стваралаштво и богато наслеђе заправо настоји да грађани буду ти који креирају слику културе према властитом нахођењу и афинитету, чиме и жели да се постигне ефекат “Калеидоскопа“.

На догађају у Лиманском парку представљен је и “Караван“, покретна културна станица, у оквиру којег је пројектован неми филм Чарлија Чаплина уз музичку пратњу камерног састава.

Нови Сад, 20. август 2018. године

20 августа, 2018

Повезане објаве