Прослава 1. маја у доба короне

Прослава 1. маја у доба короне

Прослава 1. маја у доба короне

У времену борбе против ковида 19, један од омиљених празника свих генерација, 1 мај, ове године, у нашој земљи пролази у оквиру полицијског часа.

На излетиштима широм Србије изостаће првомајски ранораниоци.  Излетника нема,  ни  у међу новосађанима популарном Каменичком парку. У тренутним околностима, у роштиљу и осталим гурманлуцима, ове године, уживамо у оквиру породица и у својим домовима.

Иако у редовним околностима многи, посебно млађе генерације, први мај користе за одлазак у природу и дружење, овај дан требало би да подсети на борбу за радничка, али и класна и политичка права и слободе.

Та борба започета је крајем 19. века у Чикагу. Три осмице. Рад, култура, одмор. Парола је под којом је првог маја 1886. године у Чикагу почела борба радника за осмочасовно радно време, осам сати културног уздизања и осам сати одмора. У данима који су уследили на чикашким улицама било је протеста, штрајкова синдиката и штрајкбрехера, сукоба полиције и демонстраната.

Године 1890. на другом конгресу Радничке интернационале први мај је установљен као празник који ће се сваке године обележавати у виду манифестација, демонстрација, штрајкова у циљу борбе за радничка и класна права. До почетка прошлог века, протести и обележавање Празника рада су се омасовили.

У нашем региону, прве земље које су почеле да га славе су Словенија и Хрватска. У Србији је обавезно обележавање првог маја као државног празника увео Јосип Брзо Тито 1945. године. Овај дан представља борбу за радничка, али и политичка права и слободе. Мешутим, многи, већином припадници млађих генерација, данас први мај обележавају одласком на пикник и у природу не знајући, нажалост, прави смисао и значај овог датума.

Из Националног парка Фрушка гора апелују на посетиоце да поштују препоручене мере заштите и да се не окупљају у великим групама.

Извор: Голубица

Нема Коментара

Поставите Коментар