Први српски респиратор биће направљен за четири недеље

Први српски респиратор биће направљен за четири недеље

Први српски респиратор биће направљен за четири недеље

Српски респиратор, заштитна одела, нова врста маски са ХЕПА филтером који може да се мења, кабине за дезинфекцију на јавним местима – то су нека од 12 решења која ради сузбијања ефеката пандемије изазване коронавирусом финансира Фонд за иновациону делатност.

Први српски респиратор ћемо дефинитивно направити у рекордном року за овакав тип уређаја. Циљ је да се заврши у наредне четири недеље јер је то стратешки важан уређај који ће омогућити да у Србији имамо експертизу да правимо нешто овог типа и што ће бити од користи не само у овој пандемији већ и у сваком наредном сценарију овог типа“, објашњава Војводић.

Додаје да је на јавни позив стигло око 300 предлога иновативних пројеката, а да је стручна комисија Фонда дала приоритет оним решењима за која је процењено да могу створити најбољи, најбржи и стратешки важан одговор на конкретне проблеме. 

„Оно што се показало је да српска микро, мала и средња предузећа која су могла да се пријаве на овај јавни позив поседују знање, ресурсе и изузетно велику жељу да помогну. Фактички ставили су све своје капацитете на располагање. Стигло је око 300 пријава у размаку од седам дана и ми смо радили даноноћно како бисмо све пријаве обрадили и изабрали оне које су најрелевантније за ситуацију у којој се тренутно налазимо. Фонд је бирао пројекте на основу приоритета које је дефинисала Влада Србије“, објашњава Војводић.

Истиче да је идеја да се одабрана решења што пре ставе у употребу како би се околина учинила безбедном и спасли многи животи.

Извор: РТС; ФОТО: kaleidoskop-media

Нема Коментара

Поставите Коментар