Нове мере владе у борби против Ковида-19

Нове мере владе у борби против Ковида-19

Нове мере владе у борби против Ковида-19

Влада Републике Србије донела је на данашњој седници нове мере у циљу сузбијања ширења вируса Ковида-19.

Закључком владе одређено је неколико објеката на територији Републике Србије који ће, у случају потребе, служити за карантински смештај.

Пооштрене су мере које се односе на ограничавање јавног окупљања на отвореном и у затвореном простору.

Окупљања су у оба случаја ограничена тако да дистанца између лица мора бити најмање два метра, као и да на површини од четири квадратна метра не може бити више од једног лица.

Власници су у обавези да испред објекта назначе укупан број лица која могу боравити истовремено унутар тог објекта.

Из примене ове одлуке изузета су лица која због радне обавезе и специфичног начина организације рада објективно не могу применити ову меру.

У циљу предострожности, пооштрена је мера која се односи на забрану извоза лекова и сада се забрана извоза односи не само на лекове произведене у Републици Србији, већ на све лекове који се налазе на територији наше земље.

Из истих разлога, поред сунцокретовог уља, од данас је забрањен је и извоз сунцокрета у љусци и полупрерађеног уља.

„Влада Републике Србије користи и ову прилику да још једном замоли и најснажније апелује на све грађане, а нарочито на најстарије, да се понашају одговорно према себи и осталим суграђанима. Уколико имате више од 65 година, останите код куће и придржавајте се добро познатих мера заштите од вируса Ковида-19“, наводи се у саопштењу.

Влада поново наглашава да све усвојене мере имају за циљ искључиво очување живота и здравља грађана и указује да у овој борби не може победити сама већ нам јој је неопходна сарадња са свим грађанима и њихова највећа могућа дисциплина.

Данашња седница започела је минутом ћутања страдалима на погрому 17. марта 2004. године на Косову и Метохији. Имајући у виду ванредно стање која је на снази у Републици Србије, тиме је обележено 16 година од првог погрома у Европи у 21. веку, у којем је спаљено више од 35 српских цркава и манастира, спаљено је више од хиљаду кућа, протерано више од четири хиљаде људи док је њих 28 изгубило живот.

СЛЕД ВЕСТИ ДО 15 ЧАСОВА:

Према последњим информацијама, у Србији је регистровано још осам особа заражених коронавирусом, чиме је укупан број заражених повећан на 65. Издато 8.000 решења о самоизолацији, изречено 8 прекршајних пријава. Председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић у 20 часова о новим мерама за спречавање ширења заразе.

14.45 – Сви који могу да раде од куће за време ванредног стања, имају право на пуну плату по важећим прописима, каже министар за рад Зоран Ђорђевић.

14.25 – Ухапшена је још једна особа због сумње да по повратку из иностранства није поштовала решење о самоизолацији.

14.19 – Влада Републике Србије донела је на данашњој седници нове мере у циљу сузбијања ширења вируса Ковида-19.

13.36 – Двојица мушкараца ухапшена јер су на улици у Земуну продавали заштитне маске за лице, саопштио је МУП.

12.30 – Санитарни инспектори до сада су уручили око 8.000 решења о самоизолацији људима који су били у контакту са зараженим особама, навео је директор полиције Владимир Ребић.

12.21 – Премијерка Ана Брнабић рекла је да велики број грађана није озбиљно схватио препоруке и мере Владе и истакла да не искључује могућност да држава вечерас уведе драстичније,“најтеже“ мере за спречавање ширења коронавируса.

12.18 – Од 65 потврђених случајева новог коронавируса у Србији, 34 пацијента су на болничком лечењу, 31 пацијент је на кућном лечењу, док су четири особе на респираторима, рекао је министар здравља Златибор Лончар.

12.15 – Национална служба за запошљавање од данас обуставља непосредни рад са странкама, неће се вршити пријављивање на евиденцију незапослених лица, нити ће се евидентирати обавезно лично јављање тражиоца запослења.

12.00 – Председник Вучић и премијерка Брнабић вечерас у 20 часова саопштиће нове мере које ће предузети Влада у борби против ширења коронавируса.

11.45 – Амбасадорка Кине Чен Бо изјавила је да очекује да кинески стручњаци за борбу против коронавируса стигну у Србију до краја недеље, а председник Александар Вучић захвалио је на помоћи и подршци коју Кина пружа Србији и свим нашим грађанима.

11.20 – Портпарол кинеског Министарства спољних послова Генг Схуанг поручио је да Кина чврсто стоји уз Србију у борби против коронавируса и да ће та земља у Србију послати стручњаке и медицинску опрему.

11.15 – Дирeктор Клиничког центра Србије Милика Ашанин изјавио је да је пет нових немачких респиратора стигло у КЦС.

10.00 – Грађани продужење регистрације својих возила у наредном периоду могу обављати искључиво на техничким прегледима у овлашћеним сервисима. Уколико имају потребу за издавањем новог документа могу се обратити на upravazaupravneposlove@mup.gov.rs.

09.10 – Mинистар спољних послова Ивица Дачић разговарао је телефоном са генералним директором СЗО Тедросом Адханом Гебрејезусом који је обећао да ће СЗО упутити неопходну помоћ Србији.

08.05 – Још осам случајева коронавируса у Србији.

08.00 – Почела настава на даљину на РТС 3 и РТС Планети.

07.50 – Од данас не раде шалтери МУП-а. Истекла документа важе. Грађани који имају потребу за издавањем новог документа могу се обратити елетронским путем на имејл адресу upravazaupravneposlove@mup.gov.rs

Извор: РТС

Нема Коментара

Поставите Коментар