ВУЧЕВИЋ: ВИДИ СЕ СВЕТЛО НА КРАЈУ ТУНЕЛА

ВУЧЕВИЋ: ВИДИ СЕ СВЕТЛО НА КРАЈУ ТУНЕЛА

ВУЧЕВИЋ: ВИДИ СЕ СВЕТЛО НА КРАЈУ ТУНЕЛА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић био је гост специјалне емисије Радио-телевизије Војводине „Град и ми“.

Тема емисије је била како ће Нови Сад функционисати за викенд и да ли је град спреман за ригорозније мере?

У дану када је 238 новозаражених у Србији и пет умрлих, Вучевић је рекао да се из излагања стручног дела кризног штаба не може рећи да смо победили, али можемо рећи да се први пут види светло на крају тунела.

„Ови бројеви показују да на односу на друге земље, немамо велики раст, успели смо да развучемо ту криву..нисмо победили још, али ако будемо одговорни и дисциплиновани у наредне 2,3 недеље, близу смо доброг резултата, могли би можда да изађемо и нешто брже из овог проблема“, рекао је он и додао: „Април је апсолутно кључни месец. Крајем месеца можемо видети резултат“.

Због неодговорних појединаца, Нови Сад је на листи градова у којима се највише кршила забрана окупљања. Вучевић је контатовао да град са 400 хиљада становника, увек има и неодговорне појединце, али да је огромна већина поштовала прописе.

„У мају би могли да се вратимо нормалном животу, производњи, да станемо на ноге. Велики тест је следећа недеља“, нагласио је градоначелник Новог Сада.

Вучевић је задовољан тренутним стањем на Новосадском сајму и истиче да би многи болесници волели да су тренутно тамо, јер би то био знак да су лакши скучајеви.

„Два пута дневно професионалци одржавају хигијену на Сајму, свима желим добро здравље и да што пре се врате кући. Трудили смо се да тамо буду што бољи услови, нико није рекао да је то као хотел, али то је имало сврху. Ако буде било потребе, СПЕНС и још три спортске хале могу бити претворене у привремене болнице, али то је као крајња нужда“, додао је Вучевић.

На питање шта је са оним најугроженијим категоријама становништва, градоначелник је констатовао је да огроман посао урађен да им се помогне.

„Од 33.000 пакета, до данас је подељено пензионерима 15.985 и настављамо и даље. Хвала волонтерима, дневно пакујемо око 2,3 хиљаде пакета, они и пакују и дистрибуирају пакете. Иде све добрим темпом, још две недеље је потребно да обавимо сав посао. Захваљујући донаторима, крајем априла имаћемо још једну акцију поделе пакета помоћи корисницима социјалних примања, велики је одзив новосадских компанија да помогну. Велико хвала и активним фудбалерима, који нису хтели да се експонирају, хвала и Епархији Бачкој, разним верским организацијама и појединцима“.

Вучевић је истакао и да је Град купио 4.000 дезобаријера за зграде, отираче који служе као дезинфекционо средство испред улаза у зграду, да станари изврше дезинфекцију обуће.

На питање како се „бране“ установе социјалне заштите, посебно домови за старе, од уласка корона вируса, Вучевић је одговорио:

„Нови Сад се одбранио од уласка у домове, који су поред болница најрањивија установа. Имамо три објекта геронтолошке установе и 10 приватних домова, сви смо укључени у одбрану, имамо и велику помоћ војске. Војска физички чува домове, брани улазак и излазак свима осим запослених. Код приватних домова, сви који имају више од 30 корисника, њих чува војска, остали кореспондирају са Градом. За 12 приватних домова достављамо медицински заштитни материјал. 950 корисника је у три објекта, и јако је битно да их сачувамо , као и болнице“.

„Пакет плус“ мера представља помоћ новосадским привредницима и другим закупцима градског пословног простора и јавних површина.

„Сви закупци у Новом Саду, око 5.000 њх, као и 700 повремених закупаца, свима ћемо помоћи. Прецизно смо дефинисали пакет мера, јаснији паушални износ, сви знају сад каква права имају, постоје три врсте попуста, и може и на рате да се измире дуговања. То је конкретан вид подршке, ово се односи и на Спенс и на Пословни простор“, рекао је Вучевић и нагласио да ће Нови Сад имати око милијарду и по динара мањих прихода од закупаца за два месеца. „Све оно што смо мање трошили сада ће нам злата вредети, зато што нисмо све паре потрошили, а Нови Сад се притом није ни динар се задужио“.

На крају разговора градоначелник Ново Сада је и најавио могућност доласка великих компанија у град.

„Ако успемо да реализујемо да две велике стране компаније дођу овде, Нови Сад је економски спашен! Долазе такви брендови и фирме да би то била револуција за град. То није још 100 одсто сигурно, али смо веома близу коначног договора. Чекамо сви да победимо невидљивог непријатеља и да се вратимо у борбу за радна места и економију, да причамо о новим мостовима и булеварима и новим аутобусима, а да би то урадили морамо остати дисциплиновани до краја“, закључио је Вучевић.

Извор: РТВ

Нема Коментара

Поставите Коментар