ОТВОРЕНА РЕГИОНАЛНА КЊИЖЕВНА КОНФЕРЕНЦИЈА “BOOK TALK 2018“

Голубица, 28. септембар  Извор: Град Нови Сад,

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић отворио је регионалну књижевну конференцију “Book talk“ коју организује компанија “Coolor media group“, ове године, у оквиру “Калеидоскопа културе“, нове платформе Фондације “Нови Сад 2021“.

Четврти пут по реду Конференција је окупила најзначајније писце, издаваче и књижевне критичаре у региону. Тематика је посвећена јубилејима десет регионалних, глобалних и националних друштвено-историјских догађаја, од рођења Карла Маркса до глобалне економске кризе, који су утицали на друштвене токове, па тако и на књижевност и издаваштво.

– Овогодишњи концепт је изузетно широк и дозвољава да се кључни друштвени феномени, глобалног и националог карактера, сагледају из бројних аспеката, што у многоме доприноси књижевности. Посебно ми је драго што се наша нова платформа “Калеидоскоп културе“ за кратко време показала веома плодоносном, и што је и “Book talk“ нашао своју позицију у оквиру исте. Циљ те платформе је уједињавање разноликости у циљу стварања нових унапређених вредности, и подстицања публике, односно грађана да се максимално ангажују у култури на различите начине. Довољан је само један поглед на теме и имена учесника конференције да будете уверени да ће она оставити дубок траг у култури, не само Новог Сада, а то је и циљ ове градске администрације да културним садржајима произведемо јасне повољне ефекте на укупно друштво – нагласио је Далибор Рожић.

Панел дискусије одржавају се паралелно у Галерији Матице Српске, Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића и Спомен-збирци Павла Бељнског.

– Tрeбa дa нeгуjeмo културу сeћaњa и из прoшлoсти узимaмo пoукe кaкo би били успeшниjи у будућнoсти. Вeруjeмo дa ћe oвaj aмбиjeнт бити инспирaтивaн зa вaс. Књигa je тeмeљ друштвa и нa њoj сви трeбa дa рaдимo дa будe штo присутниja у нaшeм живoту – пoручилa je упрaвницa Спoмeн-збиркe Пaвлa Бeљaнскoг Tиjaнa Пaлкoвљeвић Бугарски.

Међу овогодишњим учесницима су Светислав Басара, Тијана Палковљевић Бугарски, Радован Јокић, Теофил Панчић, Вера Копицл, Александар Гаталица и многа друга истакнута имена из домена писане речи.

Повезане објаве