ВЕТЕРНИК: Ускоро завршени радови на изградњи станова за избегла лица

ВЕТЕРНИК: Ускоро завршени радови на изградњи станова за избегла лица

ВЕТЕРНИК: Ускоро завршени радови на изградњи станова за избегла лица

Голубица, УТОРАК 11.06.2019.

Ускоро ће бити завршена изградња свих 276 станова за избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске, које имају пребивалиште на територији Новог Сада, у оквиру петог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији (РСП). Укупна вредност радова на изградњи објекта је 6,4 милиона евра, а финансијска средства обезбеђена су највeћим делом из донаторског фонда Регионалног стамбеног програма, у којем је главни донатор Европска Унија.

Регионални програм стамбеног збрињавања је заједнички вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице, а највећи број њих је баш у Србији. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима ЕУ, САД, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске. Потпројекат пет вредан је укупно 46,7 милиона евра. Од те суме, одобрена међународна донаторска средства чине 36,3 милиона евра, а допринос Републике Србије је 10,4 милиона евра.

Поред доделе 250 пакета грађевинског материјала у 11 општина широм Србије и куповине 200 сеоских кућа у 19 општина, кроз тај потпројекат биће обезбеђено још 1267 станова у 27 јединица локалне самоуправе за избегличке породице у Републици Србији.

 

Извор: Голубица

Нема Коментара

Поставите Коментар