Вучевић: Желимо модеран спортски објекат уместо Спенса губиташа

– Није поента у рушењу Спенса, поента је у изградњи мањег, модерног, ефикасног и рационалног спортског објекта, без пословног дела, у неком јавно-приватном партнерству, у којем ће деца, омладина и сви који желе, моћи да се баве спортом на квалитетан начин – изјавио је  градоначелник Новог Сада Милош Вучевић за „Дневник”.

Он је рекао да за ту идеју, нажалост, нема подршку у јавности и критикују га, али, како је додао, нема никаквих проблема да прими критике, јер верује у своје идеје.

– Они који ме критикују треба да се сете да је у време када је грађен Спенс све било другачије. Тада није било конкуренције, а и цена енегрената је била другачија – подсетио је градоначелник. – Од тада се све променило. Данашњи услови су сасвим другачији. Само за енергенте које троши Спенс, за струју, грејање и воду, месечно треба да се издвоји по пет милиона динара.

Сматра да није посао Града да даје у закуп просторије за дискотеке и угоститељске објекте на Спенсу, него треба да обезбеди модеран и функционалан објекат за спорт, без пословног дела. Градоначелник је подсетио и на то да Спенс није изграђен на ливади јер је тамо некада постојала индустријска зона с фабрикама које су порушене и пресељене на друго место да би се Спенс изградио. Он је предложио и да би о проблемима с којима се Град суочава због Спенса требало питати и његове претходнике, Мају Гојковић и Игора Павличића.

Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Није посао Града да даје у закуп просторије за дискотеке и угоститељске објекте на Спенсу, него треба да обезбеди модеран и функционалан објекат за спорт, без пословног дела (Милош Вучевић)

Проблеми Спенса, јавног предузећа нису од јуче. Они су наслеђени Губици Спортско-пословног центра су и у прошлости оптерећивали градску касу, а и данас је оптерећују. Вучевић је недавно изнео идеју да би се изградњом мањег и ефикаснијег спортског центра уместо постојећег, тај проблем Града могао рештити, међутим, његова изјава је изазвала лавину критика опозиције, у чему предњаче Демократска странка и Српска радикална стрнака, иако би и једнима и другима требало да буду познати  проблеми Спенса из простог разлога јер су и ДС и СРС држали власт у Новом Саду. На њихове нападе  је одговорио Градски одбор Српске напредне странке.

„Нападима на градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, који жели да јавна предузећа, међу њима и Спенс, спасе из финансијског амбиса, СРС и ДС покушавају да сакрију истину да је Спенс срушен пре 15 година”, истиче се у саопштењу новосадског СНС-а. „Рушење је извела градска власт, коју је водио Борислав Новаковић, високи функционер ДС-а, када је за само три милиона евра продала земљиште за изградњу ’Меркатора’”, наводи СНС, напомињући да је администрација градоначелника Вучевића сличан плац продала за десетоструко већи износ.

Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

 

„Осим тога, у периоду док је трајала изградња ’Меркатора’, Спенс није унапређиван како би се задржала његова тржишна предност, већ је претворен у страначку синекуру. То су чињенице! Такође, Спенс је једно од предузећа која су у периодима смењивања на власти СРС-а и ДС-а, бесмисленим увећавањем броја радника доведена у дужничко ропство”, истичу у странци.

Новосадски СНС сматра да су СРС и ДС и званично потврдили да су готово две деценије у тајној коалицији.

Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Милош Вучевић предлаже да би о проблемима с којима се Град суочава због Спенса требало питати и његове претходнике, Мају Гојковић и Игора Павличића

„ДС и СРС, гробари новосадског јавно-комуналног сектора, готово идентичним саопштењем којим тобоже бране Спенс, напокон су признали да их повезују исте вредности – лични и партијски интереси”, истичу у новосадском СНС-у.

„Верујући да су Новосађани заборавили њихов погубни ангажман у вођењу Новог Сада, СРС и ДС су се салвом увреда обрушили на градоначелника Милоша Вучевића, који готово шест година води борбу да градска јавна предузећа спасе из финансијског амбиса у који су их до 2012. гурали СРС–ДС експерти”, наводи се у саопштењу.

За разлику од њих, истичу, одборничка група Српске напредне странке у Скупштини града интерес Новосађана ставља на прво место.

Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

СРС и ДС нису способни да се суоче с проблемима

 

„СРС и ДС до сада никако нису могли да се усагласе о том да ли Спенсу треба помагати или не, већ су стално мењали став по том питању. Сада кад је градоначелник предложио конкретно решење, њима то не одговара. А зашто? Зато што нису способни да се суоче с проблемима који муче град и предложе решење. Одсуство храбрости и аргумената је постало синоним за те странке”, кажу напредњаци.


Уместо пласирања неистина о Спенсу, демократе јавности Новог Сада треба да саопште зашто се нису побуниле против срамних активности дружине Павличић–Новаковић–Петровић–Пајтић, која је парама из градског и покрајинског буџета пунила џепове разних криминалаца и сумњивих бизнисмена, систематски уништавајући Нови Сад и његова јавна предузећа”, закључује се у саопштењу.

– Јавно предузеће Спортски и пословни центар „Војводина”, познатији као Спенс, отворен је 1981. године, а чак 71 посто новца потребног за изградњу овог велелепног објекта обезбедили су грађани Новог Сада, одричући се дела својих зарада кроз самодопринос о којем су се изјаснили референдумом – саопштио је  Градски одбор ДСС Новог Сада. Ова странка сматра да је неопходно да грађани Новог Сада буду питани на референдуму да ли су за рушење СПЕНС-а или за његову санацију, реконструкцију и унапређење енергетске ефикасности, исто како су били питани и да се одрекну своје зараде и изграде у време када се Спенс грађен.

Е. Марјанов

Повезане објаве