Од сада, Република Северна Македонија

Голубица, ПЕТАК, 11.01.2019. Извор: РТС, ТАНЈУГ

Македонски парламент је двотрећинском већином гласова усвојио амандман којим је та држава преименована у Републику Северну Македонију, као што је и договорено Преспанским споразумом са Грчком.

За усвајање амандмана гласао је 81 посланик у Собрању. Није били гласова против, нити уздржаних. Посланици ВМРО-ДПМНЕ бојкотовали су гласање.

На почетку пленарне седнице обратио се македонски премијер Зоран Заев, који је рекао да је реч о тешкој, али озбиљној и одговорној одлуци.

„Јесте, ја сам променио став по питању промене уставног имена и устава државе, али мењање ставова доноси прогрес и по цену политичке каријере“, истакао је Заев.

Додао је да је опозициони ВМРО-ДПМНЕ знао да није могуће постићи бољи споразум и да без Грчке није могуће наставити пут ка ЕУ и НАТО-у.

ВМРО-ДПМНЕ је, како је у четвртак и најавио лидер ове странке Христијан Мицковски, бојкотовао гласање јер сматра да променом имена државе актуелна власт брише македонски идентитет.

Македонија ће и званично променити име када грчки парламент буде ратификовао Преспански споразум.

Уколико Преспански споразум буде ратификовао и грчки парламент, што је готово извесно, биће окончан 27 година дуг спор две државе око имена Македоније, који је на тренутке добијао и драматичне размере, попут економске блокаде који је Атина увела деведесетих година.

Постизању споразума две стране у великој је мери помогла међународна заједница, пре свих изасланик УН Метју Нимиц, који је двадесетак година посредовао у преговорима између Атине и Скопља.

Повезане објаве