СВЕЧАНО ОТКРИВЕН „СПОМЕНИК МИРА“ НА ТВРЂАВИ

СВЕЧАНО ОТКРИВЕН „СПОМЕНИКА МИРА“ НА ТВРЂАВИ

СВЕЧАНО ОТКРИВЕН „СПОМЕНИК МИРА“ НА ТВРЂАВИ

Голубица, ПЕТАК 28.06.2019.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић обишао просторије „ОПЕНС“-а које се налазе у оквиру „Youth Creative Polisa“ у тзв. Кинеској четврти у Новом Саду.

Они су затим присуствовати и откривању споменика на Петроварадинској тврђави који је дело светски познате мултимедијалне уметнице и мировне активисткиње Јоко Оно. Она је изабрала Нови Сад као град којем ће поклонити своје дело „Споменик мира“, а ради се о споменику који ће као нови симбол Новог Сада доприносити промоцији града као центра европске културе, незаобилазне туристичке дестинације, а допринеће и афирмацији Петроварадинске тврђаве као тврђаве мира.

Јоко Оно је инспирацију пронашла у традиционалном српском војном броду, такозваној „шајки“, док је Петроварадинска тврђава симболично одабрана као највеће дефанзивно војно утврђење у Европи изграђено у 18. веку.

То је заједнички пројекат „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, Фондације „EXIT“ и компаније „НИС“, којим ће бити обележена стогодишњица од потписивања Версајског мировног споразума и завршетка Првог светског рата.

Мање од две године остало је до тренутка када ће Нови Сад постати Европска престоница културе, али се град већ сад у региону високо позиционирао по питању уметничких и културних активности, програма и нових простора.

За 2021. – годину титуле, Нови Сад се ужурбано спрема, активности су све бројније, у шта се уверила и председница Владе, Ана Брнабић, која је поново, након осам месеци, дошла да обиђе радове на изградњи Kреативног полиса, на месту некадашњег простора индустријског комплекса „Петар Драпшин“.

Брнабић је у будућем уметничком, креативном и омладинском кутку – Kреативном полису, једном од најзначајних просторних пројеката у граду, била прошлог октобра, када је у Нови Сад долазила поводом отварања културне станице Свилара и још тада рекла да визију Новог Сада треба да следе и други градови у Србији. Осим Kреативног полиса, који настаје на простору једне од најстаријих индустријских зона у Новом Саду, у току су радови на новим просторима, али и ревитализацији постојећих, све у циљу развоја културног и креативног стваралаштва, припреме града за 2021.

На месту старе фабрике за бојење свиле настала је нова културна станица Свилара која је наславила да негује културно наслеђе, док је простор старе стрељане постао савремена културна станица Еђшег. У циљу децентрализације културних садржаја планирано је покретање још три културне станице, и то на Новом насељу, Kлиси и у оквиру Kреативног полиса. После сто година Музичка и Балетска школа добиће заједнички простор на Лиману 3 са градском концертном двораном, старо језгро града биће уређено након 70 година. Такође, Подграђе Петроварадинске тврђаве, веома важно културно наслеђе, кроз који, током целе године пролазе туристи, а поготово у време Егзит фестивала и Фестивала уличних свирача, доживеће своју обнову. Неколико фасада у том делу је већ сређено, а циљ је да оно буде потпуно ревитализовано, јер и сада има огроман туристички потенцијал, који се још више може развијати.

Док се с једне стране ради на изградњи и ревитализацији простора, са друге се реализују се програми, а све заједно ће то бити легат града, каже градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић.

„Паралелно радимо на изградњи нових простора, али и обнови старих, као и на развијању програма, који ће допринети нашем, сада већ незаустављивом, напретку на пољу културе и туризма. Наш задатак није само да будемо центар европске културе и уметности те 2021. већ да сви наши процеси, на којима сада радимо, остану Новом Саду и будућим генерацијама. Ми већ сада, две године пред титулу, имамо дела светских уметника у нашем граду. Недавно је завршена изложба „Andy Warhol“ у Збирци стране уметности, а Нови Сад је сада добио и споменик мира „One day…“ јер је легендарна Јоко Оно, чувена уметница и активисткиња за људска права, изабрала управо наш град да му поклони своје дело“ рекао је Вучевић.

Споменик мира „One day…“ , постављен на Петроварадинској тврђави, направљен по узору на традиционални српски брод „шајку“, као нови легат учиниће град и Тврђаву незаобилазним културно-туристичком дестинацијама.

Поред Ворхола и Јоко Оно, у Новом Саду биће и дела контроверзног француског уметника, Анри де Тулуз-Лотрека. Изложба више од 20 његових радова биће отворена 3. јула у културној станици Свилара, са симболичним почетком у 20.21 час. Иако у своје време није био признат, Лотрек је иза себе оставио огромно уметничко богатство и један је од заслужних уметника који су допринели афирмацији плаката као једног од модерних облика рекламе.

 

Извор: Голубица

Нема Коментара

Поставите Коментар