Украјина уводи ратно стање, Русија тражи хитну седницу Савета безбедности

Голубица, ПОНЕДЕЉАК, 26. НОВ 2018, ИЗВОР: РТС/СПУТНИК/РОЈТЕРС

Након што је руска обалска стража запленила три украјинска брода на Црном мору код Крима, Кијев је предложио увођење ратног стања од 60 дана. Шест украјинских војника је рањено, двојица теже. Москва тражи хитну седницу Савета безбедности Уједињених нација. Русија је поново отворила Керчки мореуз за поморски саобраћај.

Порошенко потписао указ о ратном стању, хитни састанци НАТО-а и Савета безбедности

16.30 – Москва уручила протестну ноту украјинском амбасадору, саопштило је руско Министарство спољних послова. У Русији се налазе 24 морнара са заплењених бродова. Тројица рањених опорављају се у болници и нису животно угрожени, каже омбудсманка Руске Федерације Татјана Москалкова.

16.00 – У Врховној ради још није почела расправа о увођењу ратног стања, јер посланици Радикалне странке и странке Баткевшчина, коју предводи Јулија Тимошенко, ометају почетак седнице, јавља Униан.

15:47 – Украјински морнари, који су чинили посаду три украјинска брода, биће процесуирани због незаконитог пресецања руске државне границе, изјавио је премијер Крима Сергеј Аксјонов.

15.30 – Отправник послова украјинске амбасаде у Москви Руслан Нимчиски позван у руско Министарство спољних послова, јавља Тас.

15:28 – Немачка је спремна да посредује између Русије и Украјине у оквиру Нормандијске четворке како би се пронашло решење у вези са инцидентом у Керчком мореузу, изјавио је шеф немачке дипломатије Хајко Мас.

15:22 – Француска изразила дубоку забринутост због ситуације у Керчком мореузу и позвала Русију и Украјину да буду суздржане и да избегну било какву ескалацију тензија, наводи се у саопштењу француског Министарства иностраних послова

15.15  Демонстранти запалили руску заставу и бацали ракете на руски конзулат у Харкову, на истоку земље. Траже прекид дипломатских односа са Русијом и национализацију руских фирми у Украјини, јавља Униан.

14.10 –  Председник Украјине Петро Порошенко потписао је декрет за увођење ратног стања на два месеца. Чека се одобрење Врховне раде, јавља Ројтерс.

13.40 – Украјински екстремисти изазвали инциденте испред руских конзулата у Харкову и Лавову и амбасаде у Кијеву. У Лавову су запаљене гуме, преноси АП, док је, како јавља Тас, група екстремиста запалила бакље и јајима гађала руски конзулат у Харкову.

13.25 – Владимир Путин примио је информације о дешавањима у Керчком мореузу у реалном времену, рекао је прес-секретар руског председника Дмитриј Песков.

12.50 – И Нормандијска четворка (Немачка, Русија, Украјина и Француска) одржаће данас раније заказан састанак о ситуацији о Украјини.

12.20 – НАТО сазвао хитан састанак поводом догађаја на Криму, јавља Франс прес.

11.50 – Петро Порошенко захтева од Русије да одмах на слободу пусти украјинске морнаре и врати заплењене бродове.

11:28 – АП преноси да је портпаролка НАТО-а Оана Лунгеску казала да је Алијанса у контакту с украјинским властима. Она је навела да НАТО позива Русију и Украјину да покажу уздржаност. „Позивамо их на уздржаност и деескалацију“, рекла је Лунгескуова, пренео је Танјуг. Додала је да НАТО подржава навигациона права Украјине у својим територијалним водама и позива Русију да осигура неометани приступ лукама у Азовском мору, у складу с међународним правом.

11:21 „Прекршене су кључне одредбе међународног права, не само поморског, већ и општег међународног права, укључујући Повељу УН, укључујући Конвенцију о поморском праву из 1982. године и друге међународно-правне инструменте који вишеструко захтевају од свих држава да поштују суверенитет друге земље“, додао је министар.

10:45 –  У Министарство спољних послова Украјине данас ће бити позван отправник послова у Амбасади Украјине у Москви, изјавила је портпаролка Министарства Марија Захарова. Отправник послова у Амбасади Украјине у Москви Руслан Нимчински биће позван у Министарство спољних послова Русије у вези са провокативним акцијама Кијева у Азовском мору, казала је Захарова. „У Министарство спољних послова Русије позван је отправник послова у Амбасади Украјине у Москви. Опет су разлог за тај позив агресивне и провокативне акције украјинске стране. На крају крајева, није само у питању непоштовање законских норми од стране Украјине, већ и планиране провокације и агресивне акције. Како смо схватили, ова провокација и читав комплекс провокативних акција припремани су унапред“, изјавила је Захарова на телевизији „Русија 24“.

9.15 – Оружане стране Украјине стављене су у стање највише борбене готовости, пише Укинформ.

8.10 – Три украјинска брода усидрена су у луци Керч на Криму и на њима нема видљивих оштећења, јавља британска агенција.

7.45 – Русија је поново отворила Керчки мореуз за поморски саобраћај, јавља Ројтерс.

Врховна рада, украјински парламент, на данашњој седници треба да одлучи да ли ће бити уведено двомесечено ратно стање, након инцидената у Керчком мореузу.

Председник Украјине каже да увођење ратног стања не значи да ће Украјина спроводити офанзивне акције, већ искључиво дејства за одбрану своје територије и заштиту безбедности грађана.

Према његовим речима, ратно стање се уводи у складу са међународним правом са циљем јачања одбрамбених способности Украјине услед све веће руске агресије.

„Ратно стање не значи наше одбијање да решимо питање ослобађања територије Украјине политичким и дипломатским средствима. Намеравамо да наставимо да се придржавамо свих међународних обавеза, укључујући и споразуме из Минска“, навео је Порошенко.

С обзиром на најновија дешавања, оружане стране Украјине стављене су у стање највише борбене готовости, пише Укинформ.

Уколико парламент потврди указ председника, ратно стање, које је предложио Савет за националну безбедност и одбрану, трајаће до 25. јануара 2019. године.

С обзиром на најновија дешавања, оружане стране Украјине стављене су у стање највише борбене готовости, пише Укинформ.

Како преносе агенције, Генералштаб Украјине добио је наређење да припреми ваздушну одбрану земље како би се заштитиле најважније државне установе, као и да се спреми за делимичну мобилизацију.

„Безбедносна служба Украјине добила је наредбу да одмах појача контраобавештајне, противтерористичке и противсаботажне активности“, пише у том документу, преноси Тас.

Гранична служба Украјине добила је инструкције да појача безбедност на граници с Кримом, а, како преноси Тас, један део указа је и даље поверљив.

Председник Украјине објаснио је раније да увођење ратног стања не значи да ће Украјина спроводити офанзивне акције, већ искључиво дејства за одбрану своје територије и заштиту безбедности грађана.

Према његовим речима, ратно стање се уводи у складу са међународним правом са циљем јачања одбрамбених способности Украјине услед све веће руске агресије.

„Ратно стање не значи наше одбијање да решимо питање ослобађања територије Украјине политичким и дипломатским средствима. Намеравамо да наставимо да се придржавамо свих међународних обавеза, укључујући и споразуме из Минска“, навео је Порошенко.

Захтев да Русија ослободи морнаре и врати бродове

На данашњем састанку украјинског Националног савета за безбедност, Порошенко је рекао да захтева од Русије да одмах на слободу пусти украјинске морнаре и врати заплењене бродове.

Позвао је и на „деескалацију“ кризе око полуострва Крим.

„После низа провокација без преседана, Русија је починила чин агресије против Украјине. То је агресија на територију Украјине и рат са Русијом у међународним водама“, поручио је министар спољних послова Украјине Павло Климкин.

С друге стране се огласио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, који је рекао да би проглашење ратног стања у Украјини могло да омогући слободно деловање радикалних националиста.

„Треба опрезно да пратимо ситуацију (у Донбасу). Кршења међународног хуманитарног права су већ постала уобичајена тамо, а то укључује гранатирање насеља и друштвених установа и цивилне жртве. Ако би ратно стање било проглашено, радикални националисти би могли да се осете као да су добили одрешене руке“, рекао је Лавров, преноси Тас.

У међувремену, Русија је поново отворила Керчки мореуз за поморски саобраћај, јавља Ројтерс позивајући се на агенцију РИА Новости.

Генерални директор кримских лука Алексеј Волков каже да се пловидба кроз Керч одвија уобичајено.

Поводом најновије ситуације Русија је затражила за данас одржавање ванредне седнице Савета безбедности Уједињених нација.

Седница ће бити одржана у 11 сати по њујоршком времену, преноси руски Тас.

Амбасадорка САД Ники Хејли потврдила је ову информацију на Твитеру.

Руска Федерална безбедносна служба претходо је саопштила да заплењени украјински војни бродови „Бердјанск“, „Никопољ“ и „Јани Капу“ који су покушали да прођу кроз Керчки мореуз. Руска војска употребила је оружје како би их присилила да се зауставе.

Провокација украјинске морнарице

Јуче су бродови украјинске морнарице „Бердјанск“, „Никопољ“ и „Јани Капу“, нарушавајући чланове 19 и 21 Конвенције УН о морском праву, пресекли државну границу Русије. Бродови су ушли у привремено затворене воде Русије и неколико сати правили опасне маневре, не одговарајући на захтеве руских бродова који су их пратили.

Москва је саопштила и да је подигнута руска авијација и да Керчким мореузом патролирају авиони Сухој-25.

Због најновихих догађаја, неколико стотина људи протестовало је испред руске амбасаде у Кијеву остављајући бродове од папира испред капије. Поставили су и гуме које су покушали да запале, али их је полиција спречила.

Недалеко од Амбасаде Русије у Кијеву, испред које су синоћ паљене бакље и димне бомбе, изгорео је аутомобил са руским дипломатским таблицама, саопштио је портал „Украјинска правда“.

Претходно су убацили димне бомбе у двориште зграде руског дипломатског представништва.

НАТО саопштава да прати развој ситуације у Азовском мору и мореузу Керч и да је у контакту са властима Украјине, чији територијални интегритет подржава.

Такође, током дана биће одржана и хитна седница НАТО-а поводом догађаја у Керчком мореузу.

АП преноси да је НАТО саопштио да је састанак сазван на захтев украјинског председника након његовог разговора с генералним секретаром Алијансе Јенсом Столтенбергом.

Наводи се да је Столтенберг у име НАТО-а изразио „пуну подршку територијалном интегритету и суверенитету Украјине, укључујући њена навигациона права у сопственим територијалним водама у складу с међународним правом“.

НАТО је претходно саопштио да прати развој ситуације у Азовском мору и мореузу Керч и да је у контакту са властима Украјине, чији територијални интегритет подржава.

Турска забринута, Пољска осуђује

Европска комисија затражила је, у међувремену, од Русије да ослободи три украјинска брода.

Ројтерс преноси да је портпаролка Европске комисије нагласила да „ЕУ не признаје руско припајање Крима“ и навела да је Русија у обавези да хитно деблокира Керчки мореуз.

„Ми ово веома озбиљно схватамо“, рекла је портпаролка Европске комисије.

Огласио се и немачки шеф дипломатије Хајко Мас, који је на Твитеру написао да је „руска блокада Азовског мора неприхватљива“ и да су догађаји алармантни.

Пољско Министарство спољних послова објавило је саопштење у којем пише да је „Русија прекршила међународна правила агресивним понашањем према бродовима украјинске морнарице у Азовском мору“.

„Свим снагама осуђујемо агресивно понашање Русије и позивамо (њено) вођство да поштује међународно право“, стоји у саопштењу пољског министарства.

 

Повезане објаве