У Студију “М“ одржан концерт камерног оркестра из Казахстана

У Студију “М“ одржан концерт камерног оркестра из Казахстана

У Студију “М“ одржан концерт камерног оркестра из Казахстана

Голубица, ЧЕТВРТАК 21.02.2019.

У оквиру сарадње Културног центра Новог Сада и турског културног центра – Института Јунус Емре у Београду, у Студију “М“ у Новом Саду одржан је концерт камерног оркестра “Кизилорда“ из Казахстана.

Присутнима се том приликом обратио члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

– Драго ми је што је сарадња двеју културних институција резултирала организацијом овог значајног концерта камерног састава који нам предочава лепоту и специфичности турске музике. Нови Сад традиционално негује различитост и настоји да културу целог света представи  домаћој публици. Као Европска престоница културе за 2021. годину још смо више позвани да доприносимо креирању амбијента за разноликост културних израза и међународну сарадњу у култури. Култура је идеалан простор за међусобно упознавање и као таква доприноси бољем међусобном разумевању које је основа хармоничних односа – рекао је Далибор Рожић.

Концерт под називом “Мелодије култура од Хазара до Дунава“ представио је мелодије и ритмове различитих географских простора. Камерни оркестар “Кизилорда“ основан је 2014. године, а чини га 25 уметника из Казахстана. Оркестар је стекао уважавање слушалаца извођењем традиционалне и класичне турске музике. По први пут наступају у Источној Европи, а осим у Србији, концерти се одржавају у Босни и Херцеговини и Мађарској.

 

 

 

 

 

Извор: Голубица

Нема Коментара

Поставите Коментар