Данас почиње Грожђебал у Сремским Карловцима

 

Петак, 07.09.2018. 23:43 Извор: ГОЛУБИЦА

Манифестација Грожђебал, која сваког септембра обележава почетак бербе грожђа, одржаће се од петка 7. до недеље 9. септембра у Сремским Карловцима.

Ове године ће посетиоцу уживати у концертима Сергеја Ћетковића, Фрајли и Бајаге, који ће са главне бине Грожђебала означити почетак бербе најфинијих сорти грожђа у Срему. Улаз на сва дешавања током манифестације је слободан.На главним бинама ће током поподневних часова пре главних извођача наступати домаћи бендови Друм’н’Зез, Бенд Нијагара и Херценшлус, више гостујућих фолклорних ансамбала, школа музике и плеса.
И ове године обезбеђен је програм за омладину, на ди-џеј бини. Први пут ове године Грожђебал ће имати и своју тамбурашку бину, осмишљену да својим изгледом и репертоаром дочара боемски дух старих Сремских Карловаца, а у импровизованој кафаници под отвореним небом наступаће тамбурашки састави Зоруле и Романса. Још једна новина ове године је позоришна бина, а посетиоци ће моћи да погледају две вечерње представе у свечаној сали Карловачке гимназије: „Слике из живота Владике Николаја Велимировића“ и монодрама „Живот је лото“. Улаз на представе је бесплатан, али је број посетилаца ограничен.
Tоком преподневних часова, у суботу и недељу, на главној бини је планиран дечији програм у оквиру ког ће бити изведене позоришне представе, наступ мађионичара Воларе и Пеђолина, као и креативно-едукативне радионице на тему јесени и бербе грожђа. Сва три дана фестивала у еколошком центру Радуловачки ће се одржавати римско-келтске радионице за децу од 15 до 19 часова.
У оквиру фестивала, у суботу и недељу, Покрет горана Војводине организује пловидбу катамараном и уживање у лепоти Дунава у непосредној близини центра Сремских Карловаца. Поласци су код хотела Дунав од 15 до 19 часова, на сваких сат времена. Бесплатну вожњу катамараном посетиоци могу освојити учествујући у наградној игри на ФБ страни нашег фестивала „Грожђебал – Карловачка берба грожђа“.
Ове године први пут ће бити организоване и туристичке туре – обилазак Сремских Карловаца, у суботу и недељу од 12 до 15 часова, а поласци и окупљања ће бити од чесме „Четири лава“.
Манифестација „Карловачка берба грожђа“ (Грожђебал) је настала из традиционалне свечаности којом се обележавао почетак бербе грожђа. Обновљена је 1992. године, одржава се у једном од најзначајнијих виноградарских крајева у нашој земљи и представља један од симбола Сремских Карловаца, као и важан сегмент богате туристичке понуде. Основни циљ је неговање културне и духовне традиције града, унапређивање туризма, а пре свега, подстицај свим виноградарима да истрају у производњи вина и на тај начин наставе богату традицију.
Програм се одвија у центру Сремских Карловаца, а годишње ову манифестацију посети више од 60.000 људи.

Повезане објаве