Курц предлаже изборе – Афера „Штрахе“ руши Владу Аустрије

Голубица, НЕДЕЉА 19.05.2019.

Аустријски канцелар Себастијан Курц предложио је расписивање ванредних избора након скандала са видео-снимком на коме аустријски вицеканцелар и лидер Слободарске партије (ФПО) Хајнц Кристијан Штрахе наводној нећаки руског олигарха за финансијску подршку нуди пословне повластице у Аустрији. Председник Александар Ван дер Белен поручује да су избори једини пут за обнову поверења у јавне институције.

Себастијан Курц је на конфенцији за медије, одржаној након неколико сати консултација, навео да ће аустријском председнику Александру ван дер Белену предложити да распише превремене изборе у најскоријем року.

Истакао је да је после свега имао више могућности, али се одлучио да предложи председнику да распише превремене изборе.

„Могао сам лако да се одржим на власти променом људи у влади и чињењем као да ништа није било или да извршим летећу промену уводећи Социјалдемократску партију (СПО) и да поново добијемо исти застој у функционисању владе, а што сам критиковао годинама и што не треба нашој земљи. Мени лично то не би био исправан пут, јер сам ушао у политику не да заузимам неку функцију, већ да учиним нешто за земљу и грађане“, објаснио је Курц.

Указао је да је његов циљ да ради за Аустрију, да је својим приступом и крусом промени, уз подршку већине грађана, али без инцидената и скандала.

„Верујем да то тренутно није могуће ни са ким. ФПО то не може, СПО не дели мој приступ, а мале партије су премале да буду подршка. Зато сам данас председнику предложио расписивање превремених избора у најскоријем року“, рекао је Курц.

Оценивши да су последња 24 сата била драматична, подсетио је да је пре две године изашао на изборе да донесе промене земљи која је била паралисана застојем у владајућој коалицији, обележена културом свађе и где је систем био важнији од грађана.

„Зато су грађани 15. октобра 2017. свесно гласали за промене. Тада сам рекао да ћу увек бити веран ономе што сам обећао, шта год да се деси. Обећао сам да ћу истину говорити и када је то непријатно. Рекао сам да ћу чинити све што је исправно и потребно. То је увек био мој стил и остаће тако“, поручио је Курц.

Рекао је и да је био свестан да ће пут са ФПО као партнером изазвати бројна противљења, али и да је тада то била једина странка спремна на сарадњу. И сада, након две године, додао је, спроведено је оно што је обећано грађанима.

„Успели смо да политику задуживања прекинемо, смањимо порески терет на запослене, илегалну миграцију значајно смањимо и успели смо да покренемо реформе у образовању, да спојимо социјална осигурања и вратимо Аустрију по питању дигитализације на врх ЕУ. И поред непријатних догађаја зато желим да захвалим члановима владе, без обзира из које су странке“, рекао је Курц.

„Морао сам много да се уздржавам, али прекипело је“

Рекао је и да је у претходне две године морао много да се уздржава, наводећи инциденте попут оних са ксенофобичним песмама, десничарским групацијама и сталним појединачним испадима чланова ФПО. „Иако се нисам увек јавно изјашњавао, било је ситуација у којима ми је то тешко падало, али у духу сарадње нисам реаговао раскидањем коалиције“, објаснио је Курц.

Демонстранти прославили крах владајуће коалиције

На тргу између седишта аустријске владе и председника републике више хиљада људи прославило је крах владајуће коалиције коју су чинили Народна партија Аустрије (ОВП) и Слободарска странка (ФПО).

Током читавог дана више хиљада људи протестовало је против владе и тражило расписивање превремених избора након афере у вези са видео-снимцима Хајнца Кристијана Штрахеа.

Након што је канцелар Себастијан Курц саопштио одлуку о превременим изборима окупљени грађани су то прославили.

После јучерашњег видеа, међутим, како је рекао, „прекипело је“.

Иако методе снимања јасно презире, каже да је садржај ипак такав какав је.

„Шта је о мени речено од увреда до гласина то није битно. Оно што је тешко и проблематично су идеје злоупотребе власти, опхођење према новцу пореских обвезника и степен разумевања према медијима. ФПО штети тиме реформском пројекту и путу промена, али и угледу Аустрије и то не одговара политичком приступу који имам, а то је да морамо да служимо грађанима и држави“, објаснио је Курц.

Како је рекао, после данашњих разговора са представницима ФПО није стекао утисак да у тој странци постоји жеља за променом, изузев две оставке, а то би, приметио је, било и те како потребно.

Најавио је да ће ОВП и даље да се залаже за промене и спровођење започетог курса, те позвао грађане који су били задовољни досадашњим радом да га подрже на изборима.

„У нашој земљи морамо имати јасан однос и јасан налог грађана једном човеку који треба да води државу. За то ћу се борити наредних месеци“, поручио је Курц.

Ван дер Белен: Превремени избори неизбежни

Председник Аустрије Александер ван дер Белен изјавио је да је деловањем појединих чланова аустријске владе изгубљено поверење у институције и укаљан углед Аустрије, због чега су превремени избори неизбежни.

Истакао је да су слике које се од синоћ могу видети у Аустрији показале лошу страну понашању која не одговара ни земљи, а ни грађанима.

„То су срамне слике, а нико у Аустрији не треба да се стиди. Такви нисмо, таква није Аустрија. Оно што показују те слике је дрско непоштовање грађана. Функционери Републике су злоупотребили поверење грађана, а то не толеришем“, нагласио је председник.

Нагласио је да грађани морају имати могућност да се ослоне на власт, државне функционере и институције.

„Морамо сви да имамо поверење у институције, јер су оне основ демократије. Ако се то поверење пољуља онда је деловање владе доведено у питање, а то је сада случај. Ситуација је тренутно несагледива, али у њој видим као своју одговорност да се побринем да наша земља буде стабилно вођена кроз наредне недеље. У том духу сам са канцеларом Себастијаном Курцом договорио превремене изборе. Сутра ћу договорити даље кораке с њим“, најавио је председник Аустрије.

Ван дер Белен је истакао да сада треба урадити све што је неопходно да се врати поверење грађана.

Данашње оставке су само први кораци, рекао је Ван дер Белен и додао да је потребна јасна и пуна истрага од стране извршних и правосудних власти.

Указао је и на централну улогу коју имају независни медији у либералној демократији, те додао да су они у овом случају преузели потпуно своју одговорност.

„Наши грађани имају право на владу у коју могу имати поверење, која ужива углед у Европи и читавом свету. Коме год гласачи дају поверење мора обављати своју дужност у том духу“, поручио је Ван дер Белен додајући да је неопходни повратак поверења могућ само превременим изборима.

Лидер опозиционе Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) поручио је да неће стајати на путу избора у случају да се предложе у парламенту, преноси Ројтерс.

Ројтерс је раније известио да је аустријски вицеканцелар и лидер десничарске странке ФПО Хајнц Кристијан Штрахе понудио оставку.

Штрахеа би на месту вицеканцелара и на челу странке требало да замени министар саобраћаја Норберт Хофер. Оставку поднео и шеф посланичког клуба ФПО Јохан Гуденус.

Афера „Штрахе“

На снимку направљеном 24. јула 2017. године на Ибици, Штрахе и његов потпредседник странке Јохан Гуденус виде се у разговору са наводном нећаком руског милијардера која тврди да жели да купи удео високотиражног бечког дневника Кронен цајтунг.

Под насловом „Може ли се купити аустријски вицеканцелар?“ снимак је објавио немачки магазин Шпигл, чији је тим, заједно са екипом Зидојче цајтунга истражио недељама ште се дешавало поменуте вечери на Ибици.

Штрахе и Гуденус су упали у „истраживачку замку“, која им је постављена у облику наводне нећаке руског милијардера која је тврдила да жели да инвестира 250 милиона евра у Аустрији, и то преко илегалних канала, што је њен пратилац у више наврата рекао на снимку.

Наводна Рускиња је обећала да ће подржати финансијски ФПО током предизборне кампање, Штрахе и Гуденус су заузврат обећали да ће јој омогућити бројне државне послове које актуелно добија концерн „Штрабаг“.

 

Извор: РТС, РОЈТЕРС, ТАНЈУГ

 

Повезане објаве