НОВИ САД ДОБИЈА ФАБРИКУ ЧОКОЛАДЕ: Вучић угостио представнике Barry Callebaut grupe

Голубица, ЧЕТВРТАК 18.04.2019.

Barry Callebaut група, водећи светски произвођач производа од чоколаде и какаа високог квалитета, потписала је данас Меморандум о разумевању са Владом Србије и Градом Новим Садом о изградњи своје прве фабрике чоколаде у југоисточној Европи.

Пре потписивања меморандума, делегацију компаније Barry Callebaut угостио је председник Србије Александар Вучић, који је изјавио да смо веома срећни и поносни што се један извозно-оријентисани тржишни лидер придружује прехрамбеној индустрији Србије, саопштила је компанија.

– Barry Callebaut ће нашој земљи донети најсавременију технологију и експертизу, као и инвестиције и радна места за наше људе. Србија ће учинити све што је у њеној моћи да овај подухват успе – навео је Вучић, каже се у саопштењу компаније.

Фабрика чоколаде у Новом Саду

Меморандум о изградњи фабрике чоколаде у Новом Саду Barry Callebaut група, водећи светски произвођач производа од чоколаде и какаа високог квалитета, потписала је данас Меморандум о разумевању са Владом Србије и Градом Новим Садом о изградњи своје прве фабрике чоколаде у југоисточној Европи.

Ово најмодерније постројење ће бити смештено у Новом Саду, планирано је да има почетни производни капацитет од преко 50.000 тона годишње и предвиђено је да укупан обим инвестиције током петогодишњег периода достигне 50 милиона евра (56,7 милиона швајцарских франака), саопштила је та компанија.

Очекује се да фабрика почне са радом 2021. године, а пре потписивања меморандума, делегацију компаније Barry Callebaut угостио је председник Србије Александар Вучић, наводи се у саопштењу.

Генерални директор Barry Callebaut групе Антоан де Сент-Африк (Antoine de Saint-Affrique) изјавио је да је та компанија у протеких неколико година веома успеšна у југоисточној Европи.

– Нови Сад је савршена локација за нас: други је по величини град у Србији, са престижним универзитетом, што нам омогућава приступ ресурсима који су нам потребни за остварење наших планова. Захваљујући новој фабрици у Новом Саду, у складу са нашом стратегијом ‘паметног управљања растом’, бићемо у могућности да проширимо пословање у региону и снабдевамо постојеће и нове купце широким асортиманом чоколада, смеша и пуњења – навео је Сент-Африк.

Он истиче да ће та фабрика представљати регионални центар из ког ће Barry Callebaut снабдевати чоколадом тржишта југоисточне Европе која бележе велики раст.

У саопштењу се наводи да је Barry Callebaut група из Цириха, са годишњом продајом у вредности од око 6,9 милијарди швајцарских франака (6 милијарди евра /7,1 милијарду долара) у фискалној 2017/18.години, водећи светски произвођач производа од чоколаде и какаа високог квалитета – од набавке и обраде зрна какаа до производње најфинијих чоколада, укључујући чоколадна пуњења, декорације и смесе.

Група има око 60 производних постројења широм света и запошљава разноврсну и посвећену радну снагу која броји више од 11.500 људи.

Barry Callebaut група снабдева целокупан прехрамбени сектор, од индустријских прехрамбених произвођача до занатских и професионланих фирми као што су посластичарнице, пекаре, хотели, ресторани и кетеринг, наведено је у саопштењу.

 

Извор: Пинк

Повезане објаве