Борба са бујицама – ванредно у девет општина, спасиоци не могу да приђу брачном пару код Студенице

Због раста водостаја и поплава ванредна ситуација је на снази у Осечини, Крупњу, Лозници, Љубовији, Малом Зворнику, Ариљу, Косјерићу, Лучанима и Краљеву. Поплављено је више од 700 домаћинстава у Љубовији, а река Љубовиђа је срушила два моста. У општини Лучани се река Бјелица излила у Гучи и неколико села, а у општини Краљево поплавиле су реке Студеница и Слатина. У Ивањици је угрожено неколико насеља. У прекиду је саобраћај на више регионалних путева.

12:20

Киша не престаје да пада у Лучанима, подигнута мобилна брана

У Лучанима киша не престаје да пада, реке и потоци се споро повлаче у своја корита. Подигнута је и мобилна брана у склопу насипа у дужини од око два и по километра.

Велики проблеми задесили су 13 драгачевских села у сливу реке Бјелице, а најтеже је било у Вичи и Гучи, где је вода продрла у бројна домаћинства. У Вичи је поплављена 31 кућа које су људи напустили пред воденом стихијом. Штете има пуно и на путевима и мостовима, а има и одрона и клизишта.

У Гучи је поплављена средња школа, а из општинског штаба за ванредне ситуације кажу да се процењује да је угрожено стотинак кућа и помоћних објеката.

12:13

Спасиоци не могу да приђу кући у којој је заробљен брачни пар

Критично је студеничком крају, где је река Студеница направила велике проблеме. Двоје људи су још увек заробљени у кући у Живички. Мештани кажу да су се последњи пут с њима чули јутрос у пола шест и да је реч о старим особама.

Дописник РТС-а је разговарао са ватрогасцима-спасиоцима, који су реки да немају решење да приђу кући, пробали су чамцима и сајлама, али нису успели. Мештани предлажу да се пошаље хеликоптер.11:28

МУП: Специјалистички тимови евакуисали 71 особу

Припадници Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова 24 часа дневно су у приправности и надзиру све водотокове, пружају помоћ становништву и евакуишу грађане Србије у свим угроженим општинама, саопштио је МУП.

Специјалистички тимови за спасавање и рад на води из Београда, Новог Сада, Шапца, Ваљева, Сремске Митровице и Чачка су, уз Жандармерију, током јучерашњег и данашњег дана, евакуисали 71 особу на територији општина Крупањ, Љубовија, Косјерић и Лучани.

Ситуација је стабилнија у Крупњу, Лозници, Осечини, док је у Љубовији, Гучи, Лучанима и Ариљу ситуација још критична и прати се стање на терену, наводи МУП.

Министар полиције Небојша Стефановић стигао је око 11 сати у Љубовију и тренутно на терену разговара са мештанима.

10:45

Брачни пар заробљен у кући, чекају се специјалне јединице

Брачни пар је заробљен у кући код Студенице. Вода је надошла око два метра, јавља дописник РТС-а из Краљева.

„Четири километра низводно од манастира Студеница, овде је тренутно у великој опасности породица који броји два члана. Покушавамо да ступимо у контакт са њима и бојимо се за њихово здравствено стање. Спасилачке екипе су покушале да приђу месту, да их евакуишемо, за сада нисмо успели. Очекујемо специјалне јединице да дођу“, рекао је Драган Јевремовић, председник МЗ Студеница. 

Такође, бујица је пресекла мост на Бревици на Рудну. Одсечено је 15 домаћинстава. 

10:15

Скрапеж се повукао у Косјерићу, испумпава се вода из кућа и дворишта

Река Скрапеж у Косјерићу се вратила у корито, а вода се испумпава из дворишта и кућа.

„Нисмо могли да се одбранимо, вода је била јако велика, јако брзо је надошла. Поплављено је 40-50 кућа, а штете ћемо сагледати тек када се вода повуче, јер у поједним кућама имамо до 1,2 метра воде која се није повукла“, каже председник Општине Косјерић.

Воде има и у једној од трафостаница, због чега део Косјерића нема струју.

10:04

Угрожена насеља у Ивањици

У Ивањици је угрожено неколико насеља. Једна породица је евакуисана, а поплављено је десетине домаћинстава. Поред државног пута из правца Ариља, у прекиду је више локалних путева. Оштећени су мостови и активирана клизишта. 09:32

Моравица однела део пута код Ариља

У прекиду је саобраћај на државном путу Ариље–Ивањица јер је Моравица однела део пута. Државни пут према Ивањици у прекиду је на два места – код бране у изградњи и код скретања за манастир Клисура.

Иначе, река Рзав је у Ариљу поплавила објекте и целу плажу Урјак. Ниво воде расте и прети да поплави и домаћинства.

09:20

РХМЗ очекује стабилнију ситуацију од поднева

Хидролог РХМЗ-а Дејан Владиковић је рекао за РТС да је јак пораст водостаја на подручју Западне Мораве, односно на њеним притокама Моравици и Бјелици.

Како је рекао, у овом тренутку су водостаји око и изнад ванредне одбране од поплава. Наводећи да се очекују нове падавине на том подручју, истакао је да се до поднева очекује нових 20 до 25 милиметара, што ће утицати на компликованију ситуацију. Ипак, рекао је да би она од поднева требало да се релаксира.

Владиковић је рекао да су били врло нагли порасти на Љубовиђи код Љубовије, али да се ситуација полако смирује. Слично је и на горњем току Јадра.

Од четвртка се очекује апсолутно разведравање и пораст температура.

09:00

Ванредна ситуација и у Лучанима, поплављена домаћинства у Вичи и Гучи

И у општини Лучани проглашена је ванредна ситуација. Према информацијама начелника Штаба за ванредне ситуације Зорана Вучићевића, у селу Вича под водом је тридесет кућа, хладњаче, школа и други објекти.

У Гучи је вода ушла у нека домаћинства, средња школа и објекти „Електродистрибуције“ већ су поплављени, као и неколико кућа у селу Лис. Ниво воде на Бјелици у Гучи још расте, па у Лучанима тек очекују да стигне талас.

Проблема има и на подручју Горњег Милановца, где се излила река Деспотовица. Тренутно је у прекиду Ибарска магистрала код Брђана.

08:34

Студеница и Слатина се излиле, грађани чекају евакуацију

Реке Студеница и Слатина излиле су се из корита, а вода је ушла у куће. На тавану породице Малоше Тодоровића у Мланци је шесторо стараца и двоје деце који чекају евакуацију. Ватрогасци и припадници Сектора за ванредне ситуације кренули су и у Студеницу где је заробљена једна породица.

Путеви су одсечени, а читав тај крај нема струју. Према речима Вукмана Ракочевића из Општинског штаба за ванредне ситуације града Краљева, ако затреба ангажоваће и војску јер је „ситуација изузетно тешка, до појединих кућа и места је немогуће и прићи возилима због одрона, али оно што је најважније тренутно нико није животно угрожен“.

Критична ситуација је и у Обрви и Дракчићима. Дуж читаве Ибарске магистрале су клизишта.

08:30

Вода с пута код Томашевца би требало да се повуче до викенда

Због пораста нивоа Тамиша, обе обале од границе са Румунијом до уставе Томашевац су под ванредном одбраном од поплава. Поплављен је пут између Ботоша и Томашевца, али у „Водама Војводине“ кажу да је реч о контролисаном испусту.

Вода би требало да се повуче када ниво водостаја код Сечња опадне за метар до метар и двадесет, а очекује се да се то догоди око викенда.

08:12

У Љубовији 70 породица евакуисано, поплављено око 700 домаћинстава

Река Љубовиђа је у Љубовији поплавила око 700 домаћинстава, а 70 породица је евакуисано. Порушена су два моста, а угрожено је још пет.

Председник Општине Милован Ковачевић каже за РТС да су имали тешку ноћ, као и да су због велике количине кише неки насипи попустили. „Сва механизација и грађанство су били ангажовани, међутим, неки насипи нису издржали, тако да је дошло до изливања воде“, каже Ковачевић.

Навео је да су морали да искључе и магистрални водовод, па је цела општина вез воде. ЕПС је превентивно искључио и струју за педесетак домаћинстава у центру места.

„Имамо проблема и на осталих шест мостова узводно уз реку Љубовиђу, тако да је заиста стање алармантно“, истиче Ковачевић.

Наглашава да је угрожено још седам домаћинстава, где је вода дошла до темеља. „Највероватније и те породице се морају иселити“, додаје председник Општине.

Проблема има и у суседним општинама – Крупњу, Малом Зворнику, Лозници. Поплављено је око двадесетак домаћинстава у горњем току Јадра.

07:50

Превентива на Тамнави и Колубари

Очекују се порасти водостаја на Тамнави и Колубари. Превентивно су спремни џакови и песак. Терен се обилази 24 сата дневно. У 12 ће заседати Штаб за ванредне ситуације у Обреновцу.

07:43

„Најкритичније у Љубовији и Гучи, прати се ситуација“

Начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице и цивилну заштиту Горан Николић каже за РТС да је „најкритичније стање за сада у Љубовији и Гучи“, јер је у раним јутарњим сатима било јаке кише.

„Оно што јесте добро и где нам је синоћ било најкритичније – Лозница, Крупањ, Осечина – ту је вода почела да опада и практично да се ситуација смирује“, додаје Николић.

Ванредна ситуација је проглашена у седам општина у којима је било и евакуације становништва. „Укупно је 48 људи евакуисано, а једна особа је спасена где је живот био критичан“, навео је Николић.

У Љубовији је један мост срушен јуче, а постоји опасност да бујица однесе и други мост.

„Постоји опасност не само да сруши мост, него и да направи брану и да почне опет да се излива. Јуче је због тог моста и сам центар града био поплављен“, нагласио је Николић.

Указао је да се сада интензивно прати стање у Љубовији и Гучи и Лучанима.

Када је реч о Тамишу, стабилна је ситуација. „И даље ћемо пратити ситуацију и наши људи су на терену“, рекао је Николић.

ћај на више регионалних путева.12:13

Спасиоци не могу да приђу кући у којој је заробљен брачни пар

Критично је студеничком крају, где је река Студеница направила велике проблеме. Двоје људи су још увек заробљени у кући у Живички. Мештани кажу да су се последњи пут с њима чули јутрос у пола шест и да је реч о старим особама.

Дописник РТС-а је разговарао са ватрогасцима-спасиоцима, који су реки да немају решење да приђу кући, пробали су чамцима и сајлама, али нису успели. Мештани предлажу да се пошаље хеликоптер.11:28

МУП: Специјалистички тимови евакуисали 71 особу

Припадници Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова 24 часа дневно су у приправности и надзиру све водотокове, пружају помоћ становништву и евакуишу грађане Србије у свим угроженим општинама, саопштио је МУП.

Специјалистички тимови за спасавање и рад на води из Београда, Новог Сада, Шапца, Ваљева, Сремске Митровице и Чачка су, уз Жандармерију, током јучерашњег и данашњег дана, евакуисали 71 особу на територији општина Крупањ, Љубовија, Косјерић и Лучани.

Ситуација је стабилнија у Крупњу, Лозници, Осечини, док је у Љубовији, Гучи, Лучанима и Ариљу ситуација још критична и прати се стање на терену, наводи МУП.

Министар полиције Небојша Стефановић стигао је око 11 сати у Љубовију и тренутно на терену разговара са мештанима.

Евакуација у селу Вича (Фото: МУП)10:45

Брачни пар заробљен у кући, чекају се специјалне јединице

Брачни пар је заробљен у кући код Студенице. Вода је надошла око два метра, јавља дописник РТС-а из Краљева.

„Четири километра низводно од манастира Студеница, овде је тренутно у великој опасности породица који броји два члана. Покушавамо да ступимо у контакт са њима и бојимо се за њихово здравствено стање. Спасилачке екипе су покушале да приђу месту, да их евакуишемо, за сада нисмо успели. Очекујемо специјалне јединице да дођу“, рекао је Драган Јевремовић, председник МЗ Студеница. 

Такође, бујица је пресекла мост на Бревици на Рудну. Одсечено је 15 домаћинстава. 

Вода надошла око два метра (РТС)10:15

Скрапеж се повукао у Косјерићу, испумпава се вода из кућа и дворишта

Река Скрапеж у Косјерићу се вратила у корито, а вода се испумпава из дворишта и кућа.

„Нисмо могли да се одбранимо, вода је била јако велика, јако брзо је надошла. Поплављено је 40-50 кућа, а штете ћемо сагледати тек када се вода повуче, јер у поједним кућама имамо до 1,2 метра воде која се није повукла“, каже председник Општине Косјерић.

Воде има и у једној од трафостаница, због чега део Косјерића нема струју.10:04

Угрожена насеља у Ивањици

У Ивањици је угрожено неколико насеља. Једна породица је евакуисана, а поплављено је десетине домаћинстава. Поред државног пута из правца Ариља, у прекиду је више локалних путева. Оштећени су мостови и активирана клизишта. 09:32

Моравица однела део пута код Ариља

У прекиду је саобраћај на државном путу Ариље–Ивањица јер је Моравица однела део пута. Државни пут према Ивањици у прекиду је на два места – код бране у изградњи и код скретања за манастир Клисура.

Иначе, река Рзав је у Ариљу поплавила објекте и целу плажу Урјак. Ниво воде расте и прети да поплави и домаћинства.Моравица однела део пута код Ариља (Видео: Ненад Вукајловић)09:20

РХМЗ очекује стабилнију ситуацију од поднева

Хидролог РХМЗ-а Дејан Владиковић је рекао за РТС да је јак пораст водостаја на подручју Западне Мораве, односно на њеним притокама Моравици и Бјелици.

Како је рекао, у овом тренутку су водостаји око и изнад ванредне одбране од поплава. Наводећи да се очекују нове падавине на том подручју, истакао је да се до поднева очекује нових 20 до 25 милиметара, што ће утицати на компликованију ситуацију. Ипак, рекао је да би она од поднева требало да се релаксира.

Владиковић је рекао да су били врло нагли порасти на Љубовиђи код Љубовије, али да се ситуација полако смирује. Слично је и на горњем току Јадра.

Од четвртка се очекује апсолутно разведравање и пораст температура.

Плажа у Ариљу (Фото: Душтко Марић)09:00

Ванредна ситуација и у Лучанима, поплављена домаћинства у Вичи и Гучи

И у општини Лучани проглашена је ванредна ситуација. Према информацијама начелника Штаба за ванредне ситуације Зорана Вучићевића, у селу Вича под водом је тридесет кућа, хладњаче, школа и други објекти.

У Гучи је вода ушла у нека домаћинства, средња школа и објекти „Електродистрибуције“ већ су поплављени, као и неколико кућа у селу Лис. Ниво воде на Бјелици у Гучи још расте, па у Лучанима тек очекују да стигне талас.

Проблема има и на подручју Горњег Милановца, где се излила река Деспотовица. Тренутно је у прекиду Ибарска магистрала код Брђана.08:34

Студеница и Слатина се излиле, грађани чекају евакуацију

Реке Студеница и Слатина излиле су се из корита, а вода је ушла у куће. На тавану породице Малоше Тодоровића у Мланци је шесторо стараца и двоје деце који чекају евакуацију. Ватрогасци и припадници Сектора за ванредне ситуације кренули су и у Студеницу где је заробљена једна породица.

Путеви су одсечени, а читав тај крај нема струју. Према речима Вукмана Ракочевића из Општинског штаба за ванредне ситуације града Краљева, ако затреба ангажоваће и војску јер је „ситуација изузетно тешка, до појединих кућа и места је немогуће и прићи возилима због одрона, али оно што је најважније тренутно нико није животно угрожен“.

Критична ситуација је и у Обрви и Дракчићима. Дуж читаве Ибарске магистрале су клизишта.Студеница и Слатина се излиле08:30

Вода с пута код Томашевца би требало да се повуче до викенда

Због пораста нивоа Тамиша, обе обале од границе са Румунијом до уставе Томашевац су под ванредном одбраном од поплава. Поплављен је пут између Ботоша и Томашевца, али у „Водама Војводине“ кажу да је реч о контролисаном испусту.

Вода би требало да се повуче када ниво водостаја код Сечња опадне за метар до метар и двадесет, а очекује се да се то догоди око викенда.08:16

Обуставе саобраћаја због изливања река

Према информацијама Јавног предузећа „Путеви Србије“, обустављен је саобраћај на следећим путним правцима због изливања река:

– Ибарска магистрала, деоница Чачак – Горњи Милановац, место Млаковац, обустава саобраћајa услед изливања реке Деспотовице.

– Ибарска магистрала, на делу код кружног тока реке Дићи, успорено одвијање саобраћаја услед изливања реке Љиг.

– Дићи–Бојковци, обустава саобраћаја услед изливања реке Љиг.

– Латковић–Љиг, обустава саобраћаја услед изливања реке Љиг.

– Грачаница–Љубовија у месту Љубовија (код мотела), обустављен саобраћај због изливања реке Љубовиђа и урушавања моста.

JP_Putevi_Srbije@jpputevisrbije

Грачаница – Љубовија у месту Љубовија (код мотела), обустављен саобраћај због изливања реке Љубовиђа и урушавања моста.
Јавност ће бити благовремено обавештена о нормализацији саобраћаја на наведеном путном правцу.#jpps #stanjenaputevima #jpputevisrbije #putevi #putevisrbije

View image on Twitter

210:27 PM – Jun 22, 2020Twitter Ads info and privacySee JP_Putevi_Srbije’s other Tweets08:12

У Љубовији 70 породица евакуисано, поплављено око 700 домаћинстава

Река Љубовиђа је у Љубовији поплавила око 700 домаћинстава, а 70 породица је евакуисано. Порушена су два моста, а угрожено је још пет.

Председник Општине Милован Ковачевић каже за РТС да су имали тешку ноћ, као и да су због велике количине кише неки насипи попустили. „Сва механизација и грађанство су били ангажовани, међутим, неки насипи нису издржали, тако да је дошло до изливања воде“, каже Ковачевић.

Навео је да су морали да искључе и магистрални водовод, па је цела општина вез воде. ЕПС је превентивно искључио и струју за педесетак домаћинстава у центру места.

„Имамо проблема и на осталих шест мостова узводно уз реку Љубовиђу, тако да је заиста стање алармантно“, истиче Ковачевић.

Наглашава да је угрожено још седам домаћинстава, где је вода дошла до темеља. „Највероватније и те породице се морају иселити“, додаје председник Општине.

Проблема има и у суседним општинама – Крупњу, Малом Зворнику, Лозници. Поплављено је око двадесетак домаћинстава у горњем току Јадра.07:50

Превентива на Тамнави и Колубари

Очекују се порасти водостаја на Тамнави и Колубари. Превентивно су спремни џакови и песак. Терен се обилази 24 сата дневно. У 12 ће заседати Штаб за ванредне ситуације у Обреновцу.

Колубара из правца Ваљева у Великим Црљенима (Фото: Општина Обреновац)07:43

„Најкритичније у Љубовији и Гучи, прати се ситуација“

Начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице и цивилну заштиту Горан Николић каже за РТС да је „најкритичније стање за сада у Љубовији и Гучи“, јер је у раним јутарњим сатима било јаке кише.

„Оно што јесте добро и где нам је синоћ било најкритичније – Лозница, Крупањ, Осечина – ту је вода почела да опада и практично да се ситуација смирује“, додаје Николић.

Ванредна ситуација је проглашена у седам општина у којима је било и евакуације становништва. „Укупно је 48 људи евакуисано, а једна особа је спасена где је живот био критичан“, навео је Николић.

У Љубовији је један мост срушен јуче, а постоји опасност да бујица однесе и други мост.

„Постоји опасност не само да сруши мост, него и да направи брану и да почне опет да се излива. Јуче је због тог моста и сам центар града био поплављен“, нагласио је Николић.

Указао је да се сада интензивно прати стање у Љубовији и Гучи и Лучанима.

Када је реч о Тамишу, стабилна је ситуација. „И даље ћемо пратити ситуацију и наши људи су на терену“, рекао је Николић.07:26

Ванредна ситуација у Ариљу у сливу реке Моравице

Кризни штаб прогласио је ванредну ситуацију на делу територије општине Ариље, у сливу реке Моравице, на територији десет месних заједница.

Ниво Моравице је тренутно у стагнацији и надлежни се надају да неће бити изливања ако не буде обилнијих падавина.07:13

Расте водостај Тамиша

Порастао је водостај Тамиша. На потезу од 60 километара од границе са Румунијом до Сечња, обе обале су под ванредним мерама одбране од поплава.

06:40

Излио се Скрапеж у центру Косјерића

Током ноћи обилне падавине донеле су проблеме житељима Косјерића – излила се река Скрапеж у центру града. На месту изградње новог моста је дошло до запушења корита реке и изливања. Поплављено је педесетак објеката, а евакуисано десет особа.

Вода је пробила то запушење и сада се ниво Скрапежа у Косјерићу опао је за један и по метар, а вода се повлачи са улица.

РХМЗ упозорава да ће водостај на сливовима Колубаре и Јадра са притокама, Скрапежу, Ђетињи, Моравици, Бјелици, као и на горњем току Западне Мораве и данас бити у већем порасту са превазилажењем упозоравајућих нивоа, а на Јасеници и Кубршници са достизањем упозоравајућих нивоа.

Извор: РТС

Повезане објаве