ЕВО КОЈЕ ОДЛУКЕ ЈЕ ДОНЕО ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

ЕВО КОЈЕ ОДЛУКЕ ЈЕ ДОНЕО ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

ЕВО КОЈЕ ОДЛУКЕ ЈЕ ДОНЕО ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић одржао је конференцију за новинаре поводом одлука које је Градски штаб за ванредне ситуације донео, а које треба да допринесу спречавању и сузбијању епидемије Ковид-19 на територији Града Новог Сада. Такође, он се осврнуо и на досадашње активности које је Град предузео у циљу информисања и заштите становништва.

-Донели смо читав низ одлука о функционисању јавног живота на територији Града Новог Сада. Једна од њих је одлука о затварању свих приватних и државних вртића у граду и наредили ПУ „Радосно детињство“ да крене у перманентно одржавање и дезинфекцију њихових објеката. Затим смо донели одлуку да се затворе сви дневни центри и клубови за одрасла и стара лица, да се редукује јавни превоз тако да ће ГСП возити по режиму вожње за суботу, с тим што смо укинули ноћне линије, а сви аутобуси ће бити третирани дезинфекционим средствима и возачи ће имати маске и рукавице. У складу са последњом одлуком Владе контролисаће се и број путника. Исто то се односи и на такси превознике, исте мере заштите. Донели смо одлуку о ограничењу радног времена угоститељских објеката у Новом Саду тако да је од данас дефинисано њихово радно време од 8 до 20 часова са ограниченим присуством од највише педесет особа у затвореном простору, а могуће је да ће уследити и нови параметри за дефинисање бројности грађана, а нисмо ограничили радно време за доставне службе угоститељских објеката. Обустављен је рад у свим спортским објектима и салама. Донет је налог да ЈКП „Чистоћа“, „Градско зеленило“, „Пут“ и „Стан“ појачају рад на терену како би интензивирали одржавање јавне хигијене и одржали комунални ред. Донета је и одлука да се затварају све шалтер сале које су под ингеренцијом Града, а важно је да грађани знају да ће своје обавезе моћи да измире по повратку у нормално функционисање без обрачуна затезне камате, као нпр. обавезе у ЈКП “Информатика“ и Градској пореској управи. Организовали смо два кол-центра, један за савете и информације које пружају лекари Дома здравља „Нови Сад“, а други је волонтерски кол-центар за старије суграђане који могу да се јаве и траже помоћ да неко други иде у куповину за њихове животне потребе. Донете су одлуке које наређују рад градским управама, посебним организацијама и службама. Градски штаб је формирао и стручно-оперативни тим за заштиту и спасавање од епидемије, чији сам ја руководилац и ми ћемо свакодневно пратити развој ситуације – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Градоначелник је посебно апеловао на најстарије Новосађане да разумеју ове одлуке и да буду у својим кућама и становима.

-Забрињавајуће је што видимо пензионере у великом броју на улицама нашег града и након  проглашења ванредног стања. Ми се пре свега боримо за вас, најстарије суграђане, да вам сачувамо здравље и животе. Молим вас да поштујете и разумете ове одлуке и да не ризикујете. Апелујем и на све Новосађане који имају старије комшије и чланове породице да помогну у погледу набавке онога што им је потребно, како не би излазили из кућа. Хвала свим Новосађанима, и појединицима и компанијама, који се јављају са спремношћу да помажу као волонтери. Треба да делујемо системски и да поштујемо одлуке Државе и Града. Све оно што је од виталног значаја за функционисање града ће радити, а молим за дисциплину, самоконтролу и међугенерацијску солидарност – закључио је градоначелник.

На иницијативу градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића оформљен је кол центар у којем дежурају лекари, а који је на располагању грађанима да поставе питања у вези са својим здравственим стањем. Бројеви телефона путем којих од прошле суботе Новосађани могу да се информишу су: 021/480 7721 и 021/ 480 7722. Надлежни здравствени радници ће позиве примати сваког радног дана од 8 часова до 22 часа, док ће суботом телефонске линије бити активне од 8 до 15 часова. Такође, оформљен је и други, волонтерски кол-центар, а број телефона за старије Новосађане којима је потребна помоћ за доставу основних животних намирница је 021/48 71 700 од 8 до 22 часа.

Извор: Голубица, Град Нови Сад

Нема Коментара

Поставите Коментар