ГОДИНА ВЕЛИКИХ ГРАДСКИХ ИНВЕСТИЦИЈА

ГОДИНА ВЕЛИКИХ ГРАДСКИХ ИНВЕСТИЦИЈА

ГОДИНА ВЕЛИКИХ ГРАДСКИХ ИНВЕСТИЦИЈА

Голубица, ПОНЕДЕЉАК, 30.12.2019.

Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције завршава 2019. годину у знаку успешне реализације планираних инвестиционих активности, изузетно важних за урбани развој града Новог Сада.

Са циљем унапређења путне инфраструктуре на територији Града Новог Сада ове године изграђено је преко 10 км нових саобраћајних површина, док је кроз редовно одржавање извршено асфалтирање у укупној дужини од чак 72 км. Нови Сад је богатији за две значајне саобраћајнице булеварског типа (Сентандрејски пут и Улица Бате Бркића), а комплетну инфраструктуру добио је и знатан број улица (Булевар деспота Стефана, Толстојева, Руђера Бошковића, Јосифа Руњанина, Јована Храниловића, Дрварска, Нова у Ветернику, Ратарска и Индустријска у Ченеју, као и три улице у Подграђу). Сем тога, безбедност у саобраћају подигнута је на виши ниво изградњом кружне раскрснице у Сремској Каменици (код Института), као и изградњом бициклистичке стазе између Футога и Бегеча. Значајан допринос дат је и у инфраструктурном опремању капиталних објеката (зграда РТВ, Кинеска четврт, објекти за избегла лица у Ветернику, Научно-технолошки парк), а средства су уложена и у партерно уређење приградских насеља (Будисава, Ковиљ и Степановићево). Ове године уређен је део Подграђа (код Војне болнице), а извршена је и санација висеће осматрачнице на Петроварадинској тврђави.

Осим што се у наредном периоду планира изградња нових мостова, води се рачуна и о постојећим, тако да је комплетно реконструисан Сентандрејски мост преко канала ДТД, поправљене су пешачке стазе на Мосту слободе, а извршен је и стручни преглед са оценом стања и предлогом мера заштите за све новосадске мостове. Чвршћа повезаност бачке и сремске стране града омогућена је изградњом Жежељевог моста који је ове године добио и планиране приступне саобраћајнице. 

У оквиру овогодишњег инвестиционог циклуса велика пажња поклоњена је успостављању једнаких комуналних стандарда за све делове градске територије кроз изградњу преко 30км канализационе мреже у Адицама, Ветернику, Клиси и Руменки.

Безбедност грађана у вечерњим часовима побољшана је изградњом новог јавног осветљења и постављањем преко 600 стубова са ЛЕД извором светла на новоизграђеним саобраћајницама, али и у деловима Петроварадина, Ветерника, Адица, Ковиља, Сремске Каменице, Сајлова. Ове године Нови Сад је по први пут добио соларно јавно осветљење тако да сада 100 светиљки овог типа осветљава дечија игралишта и аутобуска стајалишта на 46 локација у граду.

Ради лакшег и безбеднијег одвијања саобраћаја на градској путној мрежи, постављена су три нова семафора (Булевар Европе, Булевар краља Петра, Прерадовићева улица у Петроварадину), док су два тренутно у изградњи (у Улици Новосадског сајма).

У намери да се побољшају услови за бављење спортским активностима и допринесе лепшем и безбрижнијем одрастању малишана, изграђено је седам баскет терена, две теретане на отвореном и скејт парк за децу, док је скејт парк за одрасле у потпуност реконструисан. Сем што је поправљено око 100 постојећих, постављено је и 6 нових дечијих игралишта са иновативним садржајима. Такође, настављено је са праксом обнављања и набавке новог урбаног мобилијара тако да је ове године постављено 150 клупа и преко 300 корпи за отпатке.

Реализација неколико капиталних инфраструктурних пројеката тренутно је у току и биће завршена током идуће године (продужетак Булевара Јована Дучића, Улица Марка Миљанова, Улица Соње Маринковић у Сремској Каменици, парк на Новом насељу, пречистач отпадних вода у Бегечу), док се у најскорије време очекује почетак радова на изградњи саобраћајних површина у насељима Подбара и Сајлово, као и инфраструктурно опремање стамбеног блока за припаднике снага безбедности на Југовићеву. За знатан број будућих инвестиционих подухвата,  као први неопходан корак ка реализацији, у изради је пројектно-техничка документација, чијим завршетком ће се створити услови да се у буџету определе средства и за саме радове.

Према речима начелника Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције Дејана Мандића, све наведене инвестиционе активности показују да Град Нови Сад има намеру да комуналну инфраструктуру доведе на висок ниво квалитета.

– Примарни циљ нам је успостављање највиших комуналних стандарда, који морају бити једнаки за све наше суграђане, а у том правцу и још јачим темпом наставићемо и у наредном периоду – изјавио је Мандић. 

Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције

Извор: Голубица

Нема Коментара

Поставите Коментар