Србија у четврту недељу ушла са 528 случајева заразе, Сајам спреман за прве пацијенте

Joш 71 особа заражена, укупно 528 случајева коронавируса у Србији

Србија у четврту недељу ушла са 528 случајева заразе, Сајам спреман за прве пацијенте

Према последњим подацима, регистрован је још 71 случај коронавируса, па се укупан број заражених попео на 528. Коронавирус победиле су 42 особе. Епидемилози најављују да ће се епидемија убрзати, те да се врхунац очекује у петој недељи. Донете и прве пресуде због кршења мера самоизолације. Председник Србије Алексндар Вучић најављује да за 10-12 дана у Србију стиже неколико стотина респиратора.

Према последњим подацима, регистрован је још 71 случај коронавируса, па се укупан број заражених попео на 528. Коронавирус победиле су 42 особе. Донете и прве пресуде због кршења мера самоизолације. Председник Александар Вучић поручује да Србију очекују тешке недеље.

22.40 – Упркос кризи изазваној коронавирусом, која је погодила све светске економије, агенција „Фич Рејтингс“ потврдила је кредитни рејтинг Републике Србије на нивоу BB+ са стабилним изгледом за даље побољшање, саопштило је Министарство финансија. 

21.25 – Институт за јавно здравље на Косову саопштио је вечерас да су регистрована још два случаја позитивна на коронавирус.  

20.45 – На београдски аеродром „Никола Тесла“ слетео је авион са медицинском опремом из Кине

20.05 – Авион „Ер Србије“ који је из Лос Анђелеса превезао опрему за здравство, слетео је вечерас на београдски аеродром „Никола Тесла“

19.50 – На основу одлуке генералног директора, а због свеукупне ситуације са ковидом-19 предузеће „Милан Благојевић Наменска“ Лучани неће радити од 30. марта до 13. априла 2020. године, саопштено је из тог предузећа.

18.55 – Сутра око један-два сата после поноћи стиже помоћ из Емирата, хвала шеику Бин Заједу, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара. 

18.50 – Отели смо 22 дана, што је у овој ситуацији много, а ако се будемо понашали као једна јединствена целина, имамо шансе да кроз ово прођемо. Нећемо проћи са минималним бројем оболелих и без људских жртава, али ће оне бити минималне колико се ми будемо потрудили, истиче Стевановић.

18.45 – Ово је борба комплетне људске врсте против вируса, истиче директор Инфективне клинике Горан Стевановић. Ово може да се пореди једино са епидемијом великих богиња 1972, а на глобалном нивоу са Шпанском грозницом, каже Стевановић. 

18.41 – Привремена болница на Сајму ће сутра у 8.00 кренути да прима пацијенте, наводи Брнабићева. Потребна гвоздена дисциплина и минимални контакти у наредне две недеље и онда постоји шанса да ћемо успети да заштитимо здравствени систем, истиче Брнабићева.

18.40 – Крећемо у градњу лабораторије са кинеским партнерима, која ће да буде отворена надамо се до 9. априла, тада ће капацитет бити 7.000 само Пи-Си-Ар тестова, каже Брнабићева.

18.55 – Сутра око један-два сата по поноћи стиже помоћ из Емирата, хвала шеику Бин Заједу, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара. 

18.50 – Отели смо 22 дана, што је у овој ситуацији много, а ако се будемо понашали као једна јединствена целина, имамо шансе да кроз ово прођемо. Нећемо проћи са минималним бројем оболелих и без људских жртава, али ће оне бити минималне колико се ми будемо потрудили, истиче Стевановић.

18.35 – Председница Владе Ана Брнабић такође поручује да су пред нама две „изузетно тешке недеље, кључне, критичне“.

18.32 – Молба грађанима – немојте да излазите из куће, то је једини начин сачувате себе и своје ближње, све друго је бесмислено ако то не урадимо, истиче председник.

18.28 – Нећемо да затварамо градове још, приближавамо се периоду кад ћемо да имамо 5, па 20 мртвих дневно, геометријском прогресијом, истиче Вучић. Много глупости смо у Ваљеву направили, од прослава до неких других неодоговорних ствари.

18.27 – Вучић најављује да ће у недељу бити представљен програм економских мера. „Не размишљамо о смањењу плата и пензија“, каже Вучић.

18.25 – У српским срединама на Косову и Метохији регистрован први случај ковида-19 код жене из места код Липљан, наводи председник.

18.23 – Нисмо отели никакве респираторе, купили на тржишту, а да се не бисмо прегањали, спремни смо да поклонимо Подгорици три респиратора, и још по један у Плевљу и Бијело Поље, рекао је Вучић одговарајући на оптужбе званичне Црне Горе да је Србија конфисковала респираторе.

18.20 – У току је општа отимачина за респираторима, наводи председник додајући да ће у наредних 10-12 дана у Србију стићи неколико стотина респиратора. 

18.17 – За три-четири дана очекујте по 200, 500 људи у болницама, наводи председник. Добили смо 120.000 епидемиолошких маски које иду у здравствене установе, стиже још 15 милиона маски у наредна три дана, додаје Вучић.

18.15 – Морамо да градимо друге болнице јер морамо да оставимо ВМА у целини, много смо се уздали, али не можемо да се ослонимо јер мора да прими друге пацијенте, каже Вучић.

18.10 – Председник Александар Вучић каже да су 302 особе заражене коронавирусом хоспитализоване. Осам особа је преминуло, њихов просек година је око 66, а просек оних који су хоспитализовани је нижи, додаје председник. Чекају нас тешке недеље, каже Вучић.

18.00 – Oчекује се почетак конференције за медије Александра Вучића и Ане Брнабић након састанка кризних штабова. 

17.50 – Tоком ванредног стања продужење регистрације возила на техничким прегледима уместо грађана старијих од 65 година могу обавити њихови потомци

17.40 – Путеви Србије на свим ВМС порталима, порталима са изменљивом саобраћајном сигнализацијом на ауто-путевима у Србији објављују поруке на српском и енглеском језику под слоганом „Зауставите корона вирус – останите код куће!“.

17.20 – Авион „Ер Србије“ са српским држављанима из Немачке, слетео је поподне на београдски аеродром „Никола Тесла“

17.00 – Почела забрана кретања грађана која ће трајати до пет сати ујутру. 

16.05 – У Србији преминула још једна особа од коронавируса. На Клиници за инфективне болести Клиничког центра Војводине данас поподне је преминуо 62-годишњи пацијент из Кикинде инфициран коронавирусом. 

15.55 – Трудница из Ваљева која је заражена коронавирусом родила је данас дечака у Гинеколошко-акушерској клиници „Народни фронт“

15.27 – Никог ништа не може да заштити од инфекције, поручује заменица директора инфективне клинике Ивана Милошевић. 

15.25 – Код више од 90 одсто заражених потврђено је присуство макар једног од хроничних обољења, истиче заменица директора „Батута“. 

15.15 – Епидемију имамо по контролом, али врло лако може да се отме контроли. Ако будемо имали гвоздену вољу и жељу и преузмемо одговорност у пуном степену, можда можемо да будемо пример да не долази до скокова како литература показује, додаје Кисић Тепавчевићева. 

15.10 – Улазимо у четврту недељу епидемије, а ситуације је задовољавајућа у укупном незадовољавајућем стању, каже епидемилог Предраг Кон. Ако се упореди са ситуацијом у Италији у том периоду, десет пута је мањи интензитет активности вируса, додаје Кон.

Регистрован је још 71 случај заразе коронавирусом, па се укупан број заражених у Србији попео на 528. У Србији преминуло осам особа. Епидемилози најављују да ће се епидемија убрзати, те да се врхунац очекује у петој недељи. Донете и прве пресуде због кршења мера самоизолације. Председник Вучић и премијерка Брнабић ће се у 18 часова обратити јавности.

15.06 – Коронавирус забележен у 35 градова Србије. Највише оболелих је у Београду 219, у Ваљеву 45, Ћуприја 41, Ниш 40, Крушевац и Крагујевац по 14 заражених, а у Чачку 11. У осталим градовима забележени појединачени случајеви, рекла је заменица директора „Батута“ Дарија Кисић Тепавчевић.

15.00 – Према последњим подацима, у Србији је коронавирусом заражено јa joш 71 особа. Укупан број заражених попео се на 528, објављено на сајту covid19.rs. 

Извор: РТС

Нема Коментара

Поставите Коментар