НОВА ЦРПНА СТАНИЦА, ИНВЕСТИЦИЈА ОД МИЛИЈАРДУ ДИНАРА /ФОТО/

НОВА ЦРПНА СТАНИЦА, ИНВЕСТИЦИЈА ОД МИЛИЈАРДУ ДИНАРА /ФОТО/

НОВА ЦРПНА СТАНИЦА, ИНВЕСТИЦИЈА ОД МИЛИЈАРДУ ДИНАРА /ФОТО/

Радови на изградњи нове главне црпне станице, НГЦ-1 у близини Жежељевог моста, приводе се крају, у шта се уверио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић који је са директором ЈКП „Водовод и канализација“ Гвозденом Перковићем обишао ту локацију.

“ Када говоримо о третману фекалне и атмосферске канализације, ово је најмодерније постројење у Србији. Људи су на почетку били неповерљиви, а сада се види да улажемо и стварамо услове да Нови Сад коначно добије централни пречистач отпадних вода, да не загађујемо наш лепи Дунав. Када нова станица буде у функцији, житељи овог дела града више неће имати проблема са непријатним мирисима, а реализација инвестиције је неопходан услов за централни пречистач који ће бити изграђен низводно, са сремске стране, близу некадашње фабрике “Победа“. До краја јула објекат ће бити завршен, а онда нас чека велики подухват, гашење црпне станице на углу Радничке улице и Кеја жртава рације. У току је израда пројекта за преспајање водова ка новој главној станици.

Наш пројекат ради се по узору на оне у развијеним европским земљама, тако да се не раскопава кеј. Не желимо да прекинемо саобраћај, посебно због тога што ће ти радови трајати више од две године. Трећа фаза је да се нова црпна станица повеже са будућим централним пречистачем. У преговору смо са Владом и Европском инвестиционом банком, а настојимо да што више пројеката кандидујемо за средства из Програма Србија 2025, пошто изградња самог постројења кошта око 70 милиона евра“ рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Извор: Голубица

Нема Коментара

Поставите Коментар