НОВИ САД ДОБИЈА ЗАЛИВНЕ СИСТЕМЕ НА ЛИМАНУ, БУЛЕВАРУ ЕВРОПЕ И У ФУТОШКОМ ПАРКУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић обишли су радове на изградњи заливног система у Футошком парку. Осим на тој локацији, Министартво субвенционише изградњу заливних система на Булевару Европе и у Лиманском парку са 90 милиона динара.

– По први пут Нови Сад добија комплетно опремљен заливни систем и неће зависити од тога да ли има довољно цистерни са водом или падавина. Футошки парк је прворазредни бисер природе у срцу града. Захвални смо Министарству на подршци, а Град и ЈКП “Зеленило“ издвојили су 33 милиона динара, јер поред нових засада, морамо подједнако водити рачуна о одржавању зелених површина. На Булевару Европе систем се поставља на потезу од хотела Шератон до Лимана. Обићи ћемо ускоро и нови парк између Новог насеља и Детелинаре, а видећете како ћемо представити и пројекат централног парка за Град Нови Сад. То ће бити највећа парковска површина коју припремамо са Пољопривредним факултетом и Институтом за низијско шумарство. Реч је о будућем капиталном пројекту за Нови Сад, не само вредносно гледано, него је то друштвено веома важан пројекат. Са министарком сам разговарао и о пројекту изградње регионалне депоније, чији значај надилази Нови Сад, јер подразумева и неколико суседних општина. О том пројекту сам разговарао и са новим амбасадором Европске уније у Србији и верујем де ћемо имати подршку европских партнера, а онда морамо са нашом Владом видети како да финансирамо, јер је груба процена да прва фаза кошта 120 милиона евра – истако је градоначелник Вучевић.

Према речима министарке Вујовић, последњих година примећено је да се дрвеће суши, а систем ће обезбедити наводњавање корена стабла.

– Покривеност заливним системима у Новом Саду до сада је била три посто, а сада ће се та слика променити. Министарство се труди да у борби против аеро загађења, пошумљавање и озелењавање буду најзначајнији фактори, и то нам је приоритет, посебно у Новом Саду и у другим општинама Војводине где је проценат пошумљености изузетно низак. Почетком године Министарство је расписало конкурсе где је 38 јединица локалне самоуправе добило средства за пошумљавање и озелењавалње који су главни стубови зелене агенде и важан чинилац у борби против климатских промена. Радови у Футошком парку се изводе под надзором Завода за заштиту природе Новог Сада, а очекујемо завршетак до краја године – нагласила је министарка Вујовић. Она је појаснила да је посао много сложенији и обимнији на Булевару Европе јер се систем поставља испод саобраћајница.

Повезане објаве