Нове мере и препоруке Кризног штаба

Нове мере и препоруке Кризног штаба

Нове мере и препоруке Кризног штаба

Тестирано 9.513 узорака

У Србији је у последња 24 сата потврђено 108 нових случајева коронавируса од 9.513 тестираних узорака, а преминуле су две особе.

Према новим подацима Министарства здравља, на респиратору је 36 особа.

У Србији је укупно заражено 31.207 особа, а преминуло је 709 пацијената.

Од почетка епидемије тестирано је 913.856 узорака.

Из Кризног штаба поручују да је ситуација у Србији стабилна, али да то не значи да грађани треба да крену у славље. Наводе и да је број тестираних на 100.000 становника у Србији међу највишима у региону.

Кризни штаб је на данашњој седници донео нове мере и препоруке у вези са заштитом од коронавируса. Између осталог, продужен је рад затворених објеката до 23 часа, а угоститељски објекти са баштама ће моћи да раде до један сат ујутру. Такође, препоручен је десетодневни карантин за децу која се враћају из иностранства.

Заменица директора Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ др Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да укупан број тестираних на 100.000 становника од почетка епидемије у нашој земљи износи 12.900.

„Уколико се поредимо са земљама у региону, можемо видети да је у Хрватској тај број четири пута мањи и износи 3.800 на 100.000 становника“, казала је Кисић Тепавчевићева и додала да у Румунији број тестираних износи 8.700 на 100.000 становника.

Нагласила је да је број тестираних на 100.000 становника у Србији међу највишима у региону.

„Ситуација у Новом Пазару је под контролом“ 

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је да је ситуација у Новом Пазару под контролом.

„Тренутно на инфективном одељењу регионалне ковид болнице у Новом Пазару тренутно леже само четири пацијента. Тиме се ситуација у овом граду може сматрати стабилном. Не само у односу на број лежећих пацијената, него и на број новозаражених пацијената“, казао је Гојковић и нагласио да је у последњих пет дана у Новом Пазару забележено пет нових случајева.

Навео је да стабилнија ситуација у Србији не значи да грађани треба да крену у славље због тренутне епидемиолошке ситуације.

„Још увек смо веома далеко од коначне победе, али нам ово даје и мотив и жељу и једноставно свима нама подстрек да знамо да су ове мере које су од стране Кризног штаба и Владе Републике Србије предложене дале резултат“, истакао је Зоран Гојковић.

Нагласио је да се нада да ће сви схватити да нас поштовање мера води ка успешном завршетку епидемије и пандемије.

„Контролни преглед важнији од контролног теста“ 

Епидемиолог др Предраг Кон рекао је да је за особу која је у изолацији важнији исход контролног прегледа, него резултат контролног пи-си-ар теста.

„То је још од средине јуна нешто што је препорука СЗО, где је јасно приказано зашто се то ради. Ако имате симтпоме болести, они су најзначајнији и ако престану ти симптоми после 14 дана, немате разлога да се тестирате, јер чак и ако бисте открили позитиван налаз на тај вирус, или на остатак тог вируса који се на пи-си-ар тесту може наћи, не представља вирус који је способан да некога зарази“, рекао је Предраг Кон.

Нагласио је да је много битан контролни преглед и да је далеко значајнији од контролног налаза.

„Ви имате ситуацију да може да буде негативан налаз, а да човек има некеозбиљне сметње. И зато је тај контролни преглед нешто што је неопходно и само лекар из дома здравља је тај који га искључује из изолације, евентуално напише и одговарајућу потврду о томе“, истакао је Кон.

„Све донете одлуке су засноване на критеријумима СЗО“ 

Дарија Кисић Тепавчевић је истакла да су све одлуке и сви критеријуми искључиво засновани на медицини, доказима и критеријумима Светске здравствене организације.

„Особа која се отпусти из болнице, потребно је да још две недеље буде у кућној изолацији, као саставни део реконвалесцентне фазе. Након тога, одлази код свог лекара опште праксе. Оно што је јако битно – ради се преглед“, истакла је Кисић Тепавчевићева.

Додала је да није донета одлука о мерама према грађанима који се враћају из иностранства, иако се о томе интензивно дискутовало.

„Апелујемо на све наше грађане да када се врате у нашу земљу имају још већи степен предострожности у погледу максималне инкубације за ово обољење, односно 14 дана, да се труде да имају што мања контаката, да користе све опште мере превенције и да спречимо секундарно преношење инфекције“, поручила је Кисић Тепавчевићева.

„Сви морамо да расподелимо одговорност“ 

Нагласила је да сви морамо да расподелимо одговорност и да морамо да будемо чувари сопственог здравља.

„Апели и подизање нивоа свести јесу основа борбе против овога вируса“, истакла је заменица директора Института „Батут“.

Предраг Кон је нагласио да није тачно да ништа није предузето према грађанима који се враћају из иностранства и указао на постојање здравственог упозорења на граници приликом уласка у земљу.

„У том списку врло јасно стоји да, уколико се појаве било какве тегобе, списак установа у којима треба да се јаве“, казао је Кон.

Подсетио је и да Кризни штаб препоручује да деца школског узраста у првих десет дана не одлазе на наставу, већ да је спроводе онлајн.

Када је реч о увођењу обавезног тестирања држављана Србије који се враћају у земљу, Кон је нагласио да у неким земљама није могуће обавити тест и да би се на тај начин одређени људи дискриминсали.

Извор: РТС

Нема Коментара

Поставите Коментар