У египатском ћупу пронађени остаци најстаријег тврдог сира

 

Археолози су белу супстанцу, која је хиљадама година стајала у поломљеном ћупу испод египатског пустињског песка, пронашšли док су рашšчиšшћавали песак око гробнице из времена 19. династије фараона у Сахари, односно у огромној некрополи античког Мемфиса.

саркофаг, египат

Медији преносе да је гробница Птамеса, градоначелника античког Мемфиса, откривена најпре 1885. године након чега ју је прогутао песак па је поново пронађена 2010. године.

Маса за коју научници сматрају да је најстарији археолошšки чврсти остатак сира пронађена је приликом ископавања 2013. и 2014. године заједно с тканином за коју се верује да је служžила као прекривач посуде, наводи лист Аналитикал Кемистри, преноси портал Klix.ba.

Сир стар 3.200 година био је направљен од мешšавине крављег, овчјег и козјег млека, а био је излоžжен хиљадама циклуса хидратације и дехидратације због кишšа и изливања Нила. Један од научника у истраžживању изјавио је да је веома алкално окружžење трансформисало све масти и да није било могуће користити конвенционалне технике.

Извор: RTV

20 августа, 2018

Повезане објаве